Sniženje carinskih dažbina doprinijelo bi većem broju novih vozila u BiH

Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima Federacije BiH smatra da bi smanjenje i harmonizacija carinskih stopa na novoproizvedene automobile imali višestruku korist za krajnje kupce s aspekta smanjenja zagađenja zraka, te podizanje stepena sigurnosti saobraćaja u BiH.

Naglašavaju da tome svjedoče primjeri i prakse CEFTA zemalja i generalno zemalja regiona.

Harmoniziranje trenutnih carinskih dažbina sa zemljama u okruženju bi, tvrde, doprinijelo većem broju novih vozila na bh. cestama, a istovremeno bi državni budžet bio bogatiji za sredstava prikupljena plaćanjem niže stimulativne stope carine obračunatu na veći broj uvezenih automobila.

– Svjedoci smo da se danas kupci ne odlučuju na kupovinu novih vozila s enormnih 15 posto carinskih dažbina. Također se procjenjuje i mogućnost naplate PDV-a u većem iznosu, kao efekat uvoza većeg broja novih vozila, s obzirom da su nova vozila u pravilu značajno skuplja od istovjetnih ili sličnih uvezenih rabljenih vozila, uzimajući u obzir veću osnovicu za obračun PDV-a – navode iz Udruženja u saopćenju.

Predlažu da se za električna vozila ukine carinska stopa, da za hibridna vozila umjesto dosadašnjih 15 posto carinska stopa bude pet posto, da za sva ostala vozila koja nemaju preferencijalni status proizvodnje u Evropskoj Uniji, carinska stopa od 15 posto bude pet posto.

Podsjetili su da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović primio predstavnike Udruženja u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

– Dramatične promjene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do deset godina, i mi moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodano blizu milion električnih automobila, i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji registrovano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje – istakao je tada na sastanku ministar Šarović, pojašnjavajući da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila.

Na sastanku je istaknuto da je stvaranje uslova za uvoz ovakvih automobila važno s aspekta korištenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja.

Imajući u vidu obaveze BiH prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, te svjetske trendove u oblasti automobilske industrije, iz Udruženja navode da je na njihovim sastancima u protekla dva mjeseca dogovoreno da se u narednom periodu iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmjenama zakonske regulative u ovoj oblasti.

 

Biznis.ba / FENA