Uspostavljena poslovno-tehnička saradnja Montenegroberze i Sarajevske berze

Predstavnici Montenegroberze i Sarajevske berze danas su na zajedničkoj online konferenciji zvanično potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Potpisani ugovor je nastavak uspješne saradnje dvije berze iz prethodnog perioda. Sarajevska berza će temeljem ove saradnje u narednom periodu Montenegroberzi pružati usluge održavanja i razvoja elektronskog sistema trgovanja i nastaviti razvojni ciklus kroz nove projekte i moderniziranje elektronskih platformi i servisa.

Direktorica Montenegroberze Milena Vučinić ističe da je cilj saradnje da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou.

– Digitalne tehnologije i ljudski kapital su glavni nosioci savremenog poslovanja i razvoja tržišta kapitala. Cilj saradnje jeste da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou. Intuicija i hrabrost su glavni nosioci  poslovnih procesa, a savremeni menadžeri imaju zadatak da usklade razne interese. Saradnja sa Sarajevskom berzom datira od 2014. godine, ona se intenzivirala od jeseni prošle godine, tako da danas za rezultat imamo proširenje saradnje i njeno formalno ozvaničenje – kazala je Vučinić.

Montenegroberza, kao organizator tržišta kapitala, ima značajnu ulogu i odgovornost, jer se očekuje i podrazumijeva da predvodi i da je nosilac daljih razvojnih procesa na crnogorskom tržištu kapitala, koji su neminovnost i prijeka potreba.

Direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović istakao je da je inicijativa o ovoj vrsti saradnje potekla krajem 2020. godine, a u prethodnom periodu su izvršene pripreme i preduslovi kako bi saradnja mogla početi u punom kapacitetu.

– Svrha ove saradnje je unaprijeđenje rada kako berzi tako i tržišta kapitala na svakom izvodljivom planu te da oba tržišta postanu atraktivniji za sve investitore. Nastojat ćemo u narednom periodu da ovu saradnju proširimo u vidu saradnje i na drugim zajedničkim projektima, razmjeni znanja i iskustava, harmonizacije berzanskih procesa i regulative, novih platformi i usluga berzi te da tako olakšamo funkcioniranje svim učenicima tržišta kapitala i konačnici ulaganja investitorima – naglasio je Kurbegović.

Izvršni direktor Sarajevske berze i član uprave Tahir Taslaman istakao je da je Sarajevska berza certificirana prema standardima ISO 27001 – upravljanje informacijskom sigurnošću, ISO 22301 – upravljanje kontinuitetom poslovanja i ISO 9001 – upravljanje kvalitetom te da je ta činjenica prepoznata od Monenegroberze.

– Raduje nas buduća saradnja s Montenegroberzom kako na poslovnom tako i na tehnološkom planu. Želimo da naša iskustva i znanja u IT razvoju elektronskih sistema trgovanja finansijskim instrumentima kroz ovu kooperaciju stavimo na raspolaganje i na taj način unaprijedimo softverska i tehnološka rješenja koji su podrška konkretnim berzanskim uslugama, a koristi će imati svi učesnici na tržištu – istakao je Taslaman.

Značajno je napomenuti da je dioničar obje berze Borsa Istanbul čime je ova saradnja dodatno strateški ojačana podrškom i iskustvima na svim budućim projektima i internacionalnoj saradnji.

 

Biznis.ba / FENA