Western Balkans Fund kroz zajedničke projekte povezuje ljude u cijelom regionu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u sklopu posjete Republici Albaniji, posjetila je Western Balkans Fund u Tirani i razgovarala sa izvršnim direktorom WBF-a Gjergjom Murrom.

Radi se o fondu kojeg su krajem 2015. godine osnovali šefovi diplomatija zemalja zapadnog Balkana, a čiji cilj je podsticanje saradnje između Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, te jačanje susjedskih odnosa i regionalno povezivanje.

Tokom razgovora je istaknuto da rad ovog fonda ima višestruk značaj, jer kroz realizaciju zajedničkih projekata povezuje ljude u cijelom regionu.

-Fond ima veliki značaj posebno za mlade generacije, jer kroz svoj rad u različitim zemljama treba da nauče da poštuju, uvažavaju i razumiju jedni druge. Saradnja na ovim prostorima je neophodna, jer samo na takav način možemo imati razvijen i stabilan region, te napredovati ka Evropskoj uniji – kazala je ministrica Turković.

Na sastanku je istaknuto i da je najava ponovnog otvaranja ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji važan potez koji će doprinijeti poboljšanju odnosa dvije zemlje, ali i povećati interes bh. organizacija za prijavljivanje na pozive Western Balkans Funda, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Biznis.ba / FENA