‘Yavuz company’ uprkos pandemiji povećala izvoz i izgradila novi pogon

Za kompaniju Yavuz ova godine je, uprkos složenim uslovima poslovanja u okolnostima pandemije, bila uspješna – povećali su izvoz za više od sto posto i izgradili novi proizvodno-magacinski pogon u Brčkom.

Nakon što je 2005. godine otvorila svoju prvu fabriku u Brčkom, danas, petnaest godina kasnije Yavuz je postala jedna od najprepoznatljivijih kompanija kada je riječ o proizvodnji PVC profila za stolariju, te razvoju bosanskohercegovačkog brenda PVC profila.

Vlasnik firme ”Yavuz company” Mustafa Yavuz kazao je Feni da svake godine bilježe rast i povećavaju prodaju za 30 posto, te da nastavak pozitivnih trendova očekuju i u narednoj godini.

Pored tržišta BiH, kako je dodao, kompanija Yavuz svoj proizvodni asortiman plasira, odnosno izvozi u desetak zemalja među kojima su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Turska i Njemačka. Svake godine povećavaju broj kupaca i otvaraju nova tržišta za prodaju svojih proizvoda.

Nakon izazova sa kojima su se, kao i većina kompanija, suočili tokom marta i aprila ove godine, kako je dodao, uspješno su organizovali proizvodnju u skladu sa epidemiološkim mjerama. Yavuz je podsjetio da u svom sastavu imaju tri fabrike za proizvodnju, 15 maloprodajnih objekata i tri baucentra. U fabrici u Brčkom imaju 130 uposlenika, a ukupno u BiH oko 450.

Radovi u novoj proizvodno-magacinskoj hali kompanije Yavuz u Brčkom privode se kraju.

– Hala ima oko šest hiljada metara kvadratnih zatvorenog prostora i u toku ove godine investitirali smo oko četiri miliona KM, a nakon instalacije mašina vrijednost ovog projketa iznosit će oko pet miliona KM. Tu ćemo otvoriti oko 40 novih radnih mjesta – rekao je Yavuz.

Ovih dana u toku je instalacija mašina koje planiraju oko 15. januara pustiti u pogon.

Yavuz je dodao da planiraju i novu investiciju vezano za proizvodnju aluminijskih profila, dodajući da su trenutno u fazi istraživanja terena i pronalaska zemljišta za izgradnju novog objekta.

 

Biznis.ba / FENA