Za utopljavanje zgrada u Sarajevu osigurano još deset miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Evropske unije ukupne vrijednosti 10 miliona eura namjenjenih za projet energetske efikasnosti u Sarajevu.

Kako je saopćeno iz državnog Ministarstva finansija i trezora, sporazum o grantu u iznosu dva miliiona eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam miliona eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja koronavirusa.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namjenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.

Ministar Bevanda naglasio je nakon potpisivanja ugovora da je izuzetno značajan grant u iznosu dva miliona eura, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uslovi ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam miliona eura.

“Kredit EBRD-a od osam miliona eura bit će alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini loklanih zajednica u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Bevanda.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. oktobra 2023.godine, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Biznis.ba