Zbog koronavirusa odgođen početak izgradnje Bloka 7 u Tuzli

Foto: Klix.ba

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli koju su u martu trebale početi kompanije iz Kine prolongirana je zbog epidemije koronavirusa, potvrđeno je za Klix.ba iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli počeli su u novembru prošle godine, a kako je za Klix.ba kazao izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić, oni se odvijaju brže od predviđene dinamike koja je propisana zajedničkim planom ovog državnog preduzeća i izvođača radova.

Ekipa portala Klix.ba danas je obišla gradilište, a mehanizacija koja je namijenjena za ovakvu vrstu radova aktivna je u punom kapacitetu.

Radovi se sastoje od pripreme terena površine 270 hektara za izgradnju velikih i teških objekata, a lokalitet se niveliše na potrebnu nadmorsku visinu. Također, plan rada podrazumijeva i izgradnju nekoliko obodnih kanala, zatim izmiještanje postojećih cjevovoda, dalekovoda i slično.

Trenutne aktivnosti na terenu sprovodi domaći konzorcij kojeg čine kompanija ITC iz Zenice, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedorputevi. Vrijednost posla je 17,9 miliona KM bez PDV-a, a sve troškove snosi Elektroprivreda BiH iz vlastitih sredstava. Salkić ističe da je rok za realizaciju ugovora do kraja novembra 2020. godine.

“Naš plan je bio da se kineski partneri na gradilištu pojave već u martu ove godine, kako bismo im predali pripremljeni dio gradilišta kojeg smo završili dosad, međutim epidemija koronavirusa će to vjerovatno odložiti za neko vrijeme. Koliki je vremenski period u pitanju u ovom trenutku ne možemo tvrditi jer ne znamo kako će se stanje u vezi epidemije koronavirusa odvijati na globalnom nivou”, istaknuo je Salkić za Klix.ba.

Novonastala situacija, prema Salkićevim riječima, aktuelnim izvođačima radova će dati sasvim dovoljno prostora za cjelokupnu pripremu gradilišta, tako da će ga na kraju u cjelini predati kineskim partnerima.

“Krajnji rok realizacije projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli ne bi trebao biti ugrožen, s obzirom na to da početni dio projekta kojeg Kinezi trebaju raditi, a koji se odnosi i na izradu preliminarnog dizajna i glavnog projekta, mogu realizirati na način da nisu na gradilištu. U koordinaciji s njima putem elektronske komunikacije nastojat ćemo uraditi sve ono što se može, a kako bismo sačuvali kranji rok realizacije projekta”, naglasio je Salkić.

Izgradnja Bloka 7 najveća je poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini, a prema ranije utvrđenom planu, radovi bi trebali trajati 56 mjeseci. Krajem 2024. godine predviđena je finalizacija projekta, a u toku 2025. Blok 7 trebao bi biti priključen na energetski sistem, što će osigurati energetsku efikasnost Bosni i Hercegovini za 50 godina.

Ovaj elektroenergetski objekt će zamijeniti postojeće blokove tri, četiri i pet u Termoelektrani Tuzla, koji su ukupne instalirane snage 500 megavati. Predviđeno je da Blok 7 ostvaruje znatno manju potrošnju uglja, uz rast količine proizvedene električne energije.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7, odnosno EPC ugovora je 722 miliona eura. Od toga 15 posto je vlastito učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke. Blok 7 će graditi kineski konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking i Gedi – Guandong Electric Power Design Institute.

Biznis.ba