ZDK – Za izgradnju i razvoj poslovnih zona 1,12 miliona KM

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona najveći dio sredstava od koncesija i ove godine će usmjeriti za sufinansiranje uspostavljanja industrijskih/poslovnih zona. Prema programu utroška sredstava koji je usvojila Vlada, od ukupno 1,2 miliona KM za poslovne zone planirano je 1,12 miliona, a preostalim sredstvima od 55.000 KM finansirat će se provođenje postupaka dodjele i nadzora i realizacije koncesionih ugovora, uz rezervu od 25.000 KM.

Ministar privrede Zlatko Jelić ističe da je posljednjih nekoliko godina napravljen značajan iskorak u ovoj oblasti, te da su planirana sredstva za 2019. godinu najveća do sada.

– Od 2009. godine, kada smo ušli u projekt podrške izgradnji poslovnih zona, do 2017. godine, izdvojili smo ukupno tri miliona KM. Samo prošle godine projekte općina smo sufinansirali sa 900.000 KM, a ove godine smo planirali 1,2 miliona, tako da očekujemo dodatni zamah i iskorak u stvaranju ambijenta za privlačenje investitora i zapošljavanje u ZDK – kazao je Jelić.

Koncesione naknade su sredstva koja Ministarstvo za privredu ZDK ubire po osnovu ugovora sa privrednim subjektima koji realiziraju koncesione projekte istraživanja i eksploatacije čvrstih nematalnih mineralnih sirovina. Raspodjela prihoda od koncesione naknade vrši se na način da 70 posto ostaje općinama na čijem teritoriju se vrši eksploatacija, a 30 posto ZDK-u, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Biznis.ba / FENA