20+ godina
sa vama
japanski proizvođač

Toyota u prvom kvartalu fiskalne godine povećala prihode za 12,2 posto

Autor: Biznis.ba
Foto: Toyota
Japanski proizvođač automobila Toyota je u prvom kvartalu fiskalne godine povećao prihode za 12,2 posto, a neto dobit za 1,7 posto.


Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, kompanija je objasnila da su se suočili s padom prodaje na domaćem tržištu, ali im je na ruku išao slabiji jen i smanjenje troškova.

Toyotin prihod je dostigao 11.800 milijardi jena (78,5 milijardi dolara, odnosno 72,5 milijardi evra), a neto dobit 1.330 milijardi jena (8,85 milijardi dolara, odnosno 8,17 milijardi eura), prenosi Autoblog rs.

Uprava najvećeg proizvođača automobila na svijetu po broju prodatih vozila saopštava da zadržava nepromijenjenu prognozu za cijelu poslovnu godinu. "Uprkos nemogućnosti održavanja stabilne proizvodnje u Japanu zbog faktora kao što su problemi sa sertifikacijom i povlačenja, povećali smo profit", naglasili su u Toyoti.

Toyota je pionir na području hibridnih vozila, ali kritičari smatraju da je prespora za uvođenje potpuno električnih vozila. Uprava kompanije je postavila cilj od prodatih 1,5 miliona potpuno električnih vozila godišnje do 2026. godine i 3,5 miliona godišnje do 2030. godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba