20+ godina
sa vama
nadzor finansijskog tržišta

Švicarski regulator: HSBC prekršio propise o pranju novca

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Švicarsko tijelo za nadzor finansijskog tržišta FINMA presudilo je da je HSBC Private Bank SA prekršio propise o pranju novca.

Ova presuda uslijedila je nakon izvršnog postupka koji je pokrenula FINMA u decembru 2021. i fokusirala se na bankarske odnose te finansijske institucije s dvije neimenovane politički izložene osobe, navodi FINMA u saopštenju za javnost.

“HSBC Private Bank (Suisse) SA je vodila dva visokorizična poslovna odnosa u kojima nije izvršila adekvatnu provjeru porijekla, svrhe ili pozadine uključene imovine,” navodi FINMA u saopštenju. “Osim toga, jedan broj visokorizičnih transakcija nije bio dovoljno razjašnjen i dokumentovan, što je onemogućilo utvrđivanje legitimne prirode ovih transakcija.”

Ove transakcije su obavljene između 2002. i 2015. godine, iznosile su više od 300 miliona dolara, a uključivale su sredstva koja potiču iz vladine institucije i prebačena su iz Libana u Švajcarsku i nazad u Liban, navodi se u saopštenju.

PYMNTS je od HSBC-a dobio komentar u kojem se ističe da planiraju da ulože žalbu na odluku.

“Priznajemo pitanja koja je pokrenula FINMA, a koja su iz prošlosti”, navodi se u saopštenju. „HSBC svoje obaveze u borbi protiv pranja novca shvata veoma ozbiljno, uključujući poštovanje svih zakona i propisa na svakom tržištu na kojem poslujemo. Pošto planiramo da se žalimo na odluku, bilo bi neprikladno dalje da komentarišemo ovo pitanje”.

FINMA je u svom saopštenju za javnost navela da svojom odlukom nalaže da HSBC Private Bank da ne smije da ulazi u nove poslovne odnose s politički izloženim osobama dok ne izvrši reviziju aspekata borbe protiv pranja novca svih svojih trenutnih visokorizičnih poslovnih odnosa i poslovnih odnosa sa politički eksponiranim licima; provjeri kategorizaciju rizika koje predstavljaju njegovi drugi klijenti; i da je završetak ovih zadataka potvrđen od strane revizorskog agenta, prenosi Investitor me.

Banka također mora dostaviti FINMA-i detalje o odgovornostima svog upravnog odbora i izvršnog menadžmenta i kako su ti detalji dodijeljeni.

U ranijem regulatornom izdanju, Uprava za konkurenciju i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (CMA) je u januaru 2023. otkrila da je HSBC prekršio svoj otvoreni bankarski nalog.

CMA je tada saopštio da banka nije objavila tražene informacije ili je objavila netačne informacije u više od 50 navrata između 2017. i 2022. godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba