20+ godina
sa vama
Berza

Azijske berze pale na najniži nivo u zadnjih devet mjeseci

Autor: Biznis.ba
Azijske berze / Ilustracija

Cijene dionica na azijskim berzama kliznule su danas na najniže nivoe u devet mjeseci, dok je tečaj dolara dostigao najviši nivo u zadnja dva mjeseca zbog zabrinutosti investitora oko usporenog privrednog oporavka Kine i mogućeg Fedovog daljnjeg podizanja kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica kliznuo je danas 1.14 posto, na 495.03 boda, što je njegov najniži nivo od kraja novembra. Od početka augusta u minusu je već 8 posto, pa bilježi najlošiju mjesečnu izvedbu od septembra lani.

Gubici su zahvatili sve najvažnije azijske berze, pa je tako japanski Nikkei jutros u minusu 0.4 posto, australski 0.53 posto, južnokorejski 0.27 posto, a indeks berze u Hong Kongu 0.12 posto.

Investitore brine zadnji niz kineskih pokazatelja koji pokazuje kako je postpandemijski oporavak druge najveće svjetske privrede slab, dok se istodobno odgovor kineskih političara na takav razvoj događaja čini mlakim.

"Ulagači bi htjeli vidjeti agresivniju podršku vlade uslijed slabe privredne aktivnosti, zbog čega ni pojedini neznatno bolji pokazatelji nisu uspjeli obnoviti njihovo povjerenje", kaže Taylor Nugent, ekonomist u NAB-u.

Okruženje u kojem se nalazi kineska privreda sve je više pod utjecajem sve dublje krize u tamošnjem nekretninskom sektoru, gdje jedan od najvećih trustova nije uspio po dospijeću podmiriti neke finansijske instrumente, dok cijene nekretnina u toj zemlji počinju padati.

Dobre vijesti ne stižu ni s Wall Streeta, koji je pao drugi dan zaredom, jer je zapisnik s posljednjeg zasjedanja Feda pokazao kako su monetarni zakonodavci podijeljeni oko potrebe za daljnjim podizanjem kamatnih stopa. Neki od njih, pokazao je zapisnik, navodili su rizike od prekomjernog dizanja kamatnih stopa, ali većina i dalje kao prioritet ima borbu protiv inflacije.

Fed je na zasjedanju u julu podignuo kamatne stope za 0.25 postotnih bodova, nakon što ih u junu nije podizao.

Ekonomisti ING-a smatraju da će Fed ostaviti u septembru kamatne stope bez promjena, ali i ostaviti otvorena vrata za njihovo daljnje podizanje u novembru i decembru.

Takva očekivanja podigla su prinos po američkim 10-godišnjim državnim obveznicama na 4.288 posto, najviše od 21. oktobra lani, a na vidiku je i prinos od 4.338 posto, najviši u zadnjih 16 godina.

Rastući prinosi utjecali su na porast ne samo potražnje za obveznicama nauštrb dionica nego i na rast tečaja dolara. Tako je dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo najvišu razinu u zadnja dva mjeseca od 103.58 bodova.

Pritom je tečaj jena dodatno oslabio 0.07 posto prema dolaru, na 146.42 jena za dolar, novu najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci, a za toliko je oslabio i tečaj eura prema dolaru, na 1.08695 dolara.
"Nagli posljednji rast tečaja dolara prema jenu povećao je rizik da će japanske vlasti morati opet zakoračiti na devizno tržište"

Podaci objavljeni jučer pokazali su da je izgradnja obiteljskih kuća u SAD-u porasla u srpnju i da su porasle dozvole za buduću izgradnju, dok je zasebno izvješće pokazalo i da se proizvodnja u američkim tvornicama neočekivano oporavila prošlog mjeseca.

"Imamo SAD koji i dalje ostaje stvarno otporan pod teretom visokih kamata. Iako se inflacija znatno smanjila, još uvijek je daleko od Fedovih ciljanih dva posto, tako da mislim da će Fed održavati monetarnu politiku na restriktivnoj razini kako bi pobijedio tu posljednju milju protiv inflacije", smatra Carol Kong iz Commonwealth Bank of Australia (CBA).

To predstavlja problem za jen, koji se muči s rastućim razlikama u kamatnim stopama otkako je Fed počeo pooštravati ciklus prošle godine, dok Bank of Japan nastavlja održavati ultra niske kamatne stope u Japanu.

Japanska valuta je pod velikim nadzorom otkako je u petak dotaknula ključnu razinu od 145 za dolar prvi put u zadnjih devet mjeseci, što je razina koja je izazvala intervenciju japanskih vlasti u rujnu i listopadu prošle godine.

"Nagli posljednji rast tečaja dolara prema jenu definitivno je povećao rizik da će japanske vlasti morati ponovno zakoračiti na devizno tržište da podrže jen", rekla je Kong.

(Biznis.ba / Hina)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba