20+ godina
sa vama
mentalno zdravlje i posao

Da li su ovo najstresniji poslovi u Evropi?

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Globalna neizvjesnost i sve veća otpuštanja otežati pronalaženje posla. U isto vrijeme, rastući troškovi života čine još važnijim da ljudi zadrže svoj trenutni posao, čak i ako su ponekad previše stresni.

Kompanija Claims.co.uk sačinila je izvještaj u kojem ističe koji su poslovi najstresniji. Za izvještaj je koristio podatke Uprave za zdravlje i sigurnost (HSE) od vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Podaci su prikupili informacije o stopama depresije, stresa i anksioznosti koje su zaposleni sami prijavili.

Prema tim informacijama, pokazalo se da su policajci u Velikoj Britaniji najviše pod stresom, a socijalni radnici i stručnjaci za socijalnu pomoć i stanovanje takođe se osjećaju pod velikim stresom. Gotovo jedna od 50 osoba rekla je da njihov posao negativno utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Drugdje u Evropi, istraživanje koje je sprovela kompanija za obuku zaposlenih Lepaya, širom Holandije, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke pokazalo je da je dvije trećine zaposlenih u Evropi pod stresom. Obrazovanje i zdravstvo bili su dva sektora odgovorna za najveći stres zaposlenih, prenosi Investitor me.

Glasnogovornik Claims.co.uk je u studiji istakao: “Nalazi otkrivaju poslove širom Ujedinjenog Kraljevstva koje štetno utiču na mentalno zdravlje zaposlenih”.

„Policajci, socijalni radnici i stručni saradnici za socijalnu skrb i stanovanje su značajno povezani s višim nivoima stresa. Čini se da faktori kao što su dugo radno vrijeme, visoke odgovornosti i javne uloge značajno doprinose negativnom utjecaju na mentalno zdravlje zaposlenika. Podsticanje redovnih pauza, nuđenje resursa za mentalno zdravlje i promocija otvorene komunikacije mogu pomoći zaposlenima da efikasnije upravljaju svojim mentalnim zdravljem”, navodi se u studiji.

“Fleksibilni radni aranžmani (gdje je to moguće) i pristup programima blagostanja takođe su mjere koje mogu imati značajan uticaj na smanjenje problema mentalnog zdravlja koji su povezani s poslom ili su nime izazvani”, ističe se.

Nedostatak ravnoteže između života i posla

U nekoliko slučajeva, veliki dio stresa na poslu dolazi od činjenice da su granice između posla i privatnog života sve nejasnije, dijelom zbog porasta rada na daljinu. U mnogim slučajevima, vrsta posla i djelatnost takođe otežava da ikada budete potpuno nedostupni, kao što su hitne službe.

U studiji Lepaye 56% ispitanika navelo da je pod stresom zbog posla u Holandiji, zajedno sa 67% zaposlenih u Belgiji. Oko 70% zaposlenih u Ujedinjenom Kraljevstvu takođe je reklo da su pod stresom, kao i 71% zaposlenih u Njemačkoj.

U Njemačkoj su obrazovanje, sektor proizvođača automobila, zdravstvo, javne usluge i finansije bili neki od najstresnijih sektora za rad.

Zaposleni u Holandiji takođe su glasali za zdravstvo, obrazovanje i javne usluge kao neke od najstresnijih sektora, uz ugostiteljstvo i poslove informisanja i komunikacije.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, osim policijskih, socijalnih i socijalnih poslova i stambenih poslova, poslovi medicinskih sestara se takođe smatraju jednim od najstresnijih. Rad u obrazovanju je takođe spadao u ovaj sektor, utičući na profesionalce u nastavi u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

Poslovi u ljudskim resursima, kao i na poslovima državne uprave, takođe su imali visok nivo stresa.

Prema 29% holandskih zaposlenih koje je anketirala Lepaya, sami zaposleni su uglavnom bili odgovorni za rješavanje ili prevenciju velikog stresa na poslu. Ovo mišljenje je ponovilo 47% belgijskih zaposlenih, kao i 49% britanskih i 51% njemačkih.

Međutim, oko 57% holandskih zaposlenika takođe je otkrilo da bi željeli da dobiju veću podršku od svojih poslodavaca u rješavanju stresa na poslu, a 57% njemačkih zaposlenih takođe osjeća isto. S tim se saglasilo i 67% belgijskih i 65% zaposlenih u Velikoj Britaniji.

Izvršna direktorica HSE-a, Sarah Albon, rekla je na web stranici HSE-a da sprečavanje ili rješavanje stresa na poslu može pružiti značajne koristi zaposlenicima, “poboljšavajući njihovo iskustvo na poslu i njihovo cjelokupno zdravlje; a takođe i poslodavcima, uključujući povećanu produktivnost, smanjenje izostanaka i smanjena fluktuacija osoblja.”

London i Amsterdam među najizgorenijim gradovima u Evropi

London je zauzeo prvo mjesto za najizgoreliji grad u Evropi, prema studiji Instant Offices-a koja je istakla da se 91 odsto britanskih radnika suočilo s “visokim ili ekstremnim” količinama stresa (burnout) u protekloj godini.

Oko 20% zaposlenih u Ujedinjenom Kraljevstvu takođe je moralo da uzme slobodno vrijeme tokom ovog perioda zbog efekata ovog stresa na mentalno zdravlje.

Studija je zasnovana na broju Google pretraga za osjećaj sagorijevanja, uključujući izgaranje na poslu.

London je imao 2.240 Google pretraga tema u vezi sa izgaranjem na poslu mjesečno. Ni drugi evropski gradovi poput Amsterdama i Berlina nijesu bili daleko, sa 520 odnosno 420 Google pretraga za ove teme mjesečno.

Neki od glavnih razloga za visok nivo stresa, koji ponekad može dovesti do sagorijevanja, bili su obim posla, kao i porast neplaćenih sati. Tome je doprinijelo i previše neplaćenog prekovremenog rada na redovnoj osnovi, kao i osjećaj izolacije na poslu.

Slično tome, zabrinutost oko sigurnosti posla i viška zaposlenih takođe je izazvala veliki stres, uz prihvatanje više plaćenog posla zbog finansijskih problema. U nekim slučajevima, zastrašivanje i maltretiranje od strane kolega takođe značajno povećavaju nivo stresa.

Znakovi sagorijevanja uključivali su poteškoće u koncentraciji, gubljenje ciljeva iz vida, smanjen osjećaj ponosa na svoj posao i gubitak motivacije.

Ostali znakovi uključuju umor, frustraciju, neobjašnjive glavobolje i promjene u apetitu ili navikama spavanja, između ostalog.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba