20+ godina
sa vama
Produktivnost

AI štedi radnicima prosječno jedan sat svakog dana

Autor: Biznis.ba
Ilustracija
Godišnje istraživanje „Globalna Radna Snaga Budućnosti“ kompanije Adecco Grupe za 2024. godinu, koje je obuhvatilo 35.000 radnika, pokazuje prve znakove povećanja efikasnosti zahvaljujući AI-u. 

Skoro tri četvrtine korisnika kažu da su produktivniji, dok samo četvrtina tvrdi da su prošli obuku kako primijeniti vještačku inteligenciju na poslu.

Upotreba vještačke inteligencije (AI) štedi radnicima prosječno jedan sat svakog dana, omogućavajući više vremena za kreativne zadatke, strateško razmišljanje ili postizanje boljeg balansa između poslovnog i privatnog života, prema velikom istraživanju o radnom mjestu objavljenom danas.

Godišnje istraživanje „Globalna Radna Snaga Budućnosti“ kompanije Adecco Grupe obuhvatilo je 35.000 radnika u 27 vodećih ekonomija i otkrilo da prosječna ušteda za radnike koji koriste AI iznosi 1 sat dnevno, iako petina korisnika tvrdi da im tehnologija štedi čak 2 sata dnevno. 5% kaže da im štedi između 3 i 4 sata svakog dana.

Ušteda vremena je konzistentna u svim sektorima. Radnici u sektorima energije, komunalnih usluga i čiste tehnologije izvještavaju o najvišim uštedama vremena – 75 minuta dnevno, dok su najniže zabilježene u sektoru aeronautike i odbrane – 52 minuta dnevno. Radnici u tehnologiji uštedjeli su prosječno 66 minuta dnevno, u finansijskim uslugama 57 minuta, a u proizvodnji 62 minuta dnevno.

Generalni direktor kompanije The Adecco Group, Denis Machuel, rekao je: „Postojalo je mnogo spekulacija o tome kako AI mijenja svijet rada, zbog čega je izuzetno uzbudljivo vidjeti ove prve potencijalne znakove poboljšanja efikasnosti. Čini se da je vrijeme koje radnici štede iskorišteno na dobar način, i to ne samo u jednom ili dva sektora, već je prisutno širom industrija. Ovo su rani dani, ali AI izgleda ispunjava svoja obećanja.“

Istraživanje sugeriše da se vrijeme koje se štedi koristi za veći doprinos vrijednosti, pri čemu 28% korisnika kaže da koriste dodatno vrijeme za kreativniji rad, 26% kaže da im AI omogućava da više vremena posvete strateškom razmišljanju, dok 27% tvrdi da im AI pomaže da postignu bolji balans između posla i privatnog života. Ipak, postoje naznake da se vrijeme ušteđeno zahvaljujući AI-u ne koristi uvijek produktivno, jer 23% korisnika kaže da rade isti obim posla, a 21% kaže da više vremena posvećuju ličnim aktivnostima.

Pored procjene uticaja AI-a, studija otkriva i dalji uvid u to kako se svijet rada mijenja.

Usvojite pristup usmjeren na ljude u vezi sa tehnologijom, štiteći zapošljivost, a ne poslove

Radnici su sve više zabrinuti zbog neizvjesne budućnosti, pri čemu su ekonomski uslovi i sigurnost posla prioriteti. Dok sve više zaposlenih odlučuje da ostane kod trenutnih poslodavaca, uticaj AI-a na stabilnost posla je u protekloj godini uglavnom bio potcijenjen: 13% radnika je reklo da su izgubili posao zbog AI-a.

Značajan procenat radnika, 40%, izražava zabrinutost zbog dugoročne sigurnosti posla, dok 83% kaže da planira da ostane kod trenutnog poslodavca – što je najviša stopa zadržavanja u protekle tri godine. Ipak, perspektiva o disruptivnim efektima AI-a postaje uravnoteženija kada se sagledaju drugi aspekti, na primjer, 51% radnika slaže se da im vještine vezane za AI proširuju mogućnosti zapošljavanja, a 46% se slaže da im AI pruža više prilika za učenje vještina i napredovanje na poslu.

Naučite prilagodljivost, a ne samo vještine, i to ne samo odabranima

Odabrana grupa visokih performera nadmašuje svoje vršnjake, uglavnom zahvaljujući snažnoj podršci svojih poslodavaca. Da bi proširili ovaj segment radne snage i razvili buduće lidere, kompanije moraju da daju prioritet kontinuiranom unapređenju vještina. Trenutno, samo 11% radnika je spremno za budućnost, tj. osobe koje se izdvajaju zbog svoje prilagodljivosti, spremnosti da budu fleksibilne sa planovima karijere i proaktivnog pristupa sticanju novih vještina.

Među ovom grupom budućih radnika, istraživanje je pokazalo da 93% dobija personalizovani plan razvoja, u poređenju sa 51% šire radne snage. Takođe, 95% ovih radnika spremnih za budućnost učestvuje u obukama za liderstvo koje pružaju njihove kompanije, u poređenju sa samo 57% šire radne snage.

Kompanije bi trebalo da promovišu internu mobilnost

Radnici mogu gubiti povjerenje u posvećenost poslodavaca, posebno jer raste želja za većom internom mobilnošću, dok sve manje zaposlenih odlučuje da ostane i bude dodatno osposobljeno.

Trenutno, 76% radnika vjeruje da kompanije treba da daju prioritet obuci postojećih zaposlenih za različite uloge unutar organizacije prije nego što zapošljavaju spolja, što je povećanje od 12 procentnih poena u odnosu na 2023. godinu. Međutim, samo 9% planira da ostane u svojoj kompaniji da bi se prekvalifikovalo, što je pad od 7 poena u odnosu na prošlu godinu.

Mentalno zdravlje i dobrobit ostaju ključni u svijetu brzih promjena

Briga o mentalnom zdravlju zaposlenih mora biti prioritet, a kompanije moraju odgovoriti na zabrinutosti da AI može favorizovati određene grupe radnika, pokazujući posvećenost inkluziji i održivim radnim praksama. U proteklih 12 mjeseci, 40% radnika je osjetilo sindrom sagorijevanja zbog prekomjernog rada, a taj broj skače na 62% među onima koji su zabrinuti zbog uticaja AI-a i negativno su pogođeni njime.

Manje od polovine zaposlenih izražava povjerenje u vještine i znanje svojih lidera o AI-u (46%). Više od tri četvrtine vrednuje ljudsku stručnost regrutera (76%) koji mogu uočiti njihov potencijal izvan njihovih vještina i iskustva, što je porast sa 64% u odnosu na prošlu godinu.

O istraživanju „Globalna Radna Snaga Budućnosti“

Petu godinu zaredom, kompanija The Adecco Group je anketirala više od 35.000 radnika iz 27 zemalja u 20 industrija, pružajući globalni uvid u ključne trendove radne snage kako bi pomogla donosiocima odluka u privatnom i javnom sektoru da se nose sa brzo promjenljivim svijetom rada, piše Bizlife.rs.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba