20+ godina
sa vama
bolje od očekivanog

Prodaja TSMC-a premašila procjene na krilima potražnje za AI čipovima

Autor: Biznis.ba
Foto: X
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. objavio je rast tromjesečnih prihoda od 39% bolji od očekivanog, umanjujući zabrinutost da se potrošnja na AI hardver počinje smanjivati.

Glavni proizvođač čipova Nvidia Corp. i Apple Inc. izvijestio je o prodaji u septembarskom kvartalu od 759,7 milijardi NT$ (23,6 milijardi USD), u odnosu na prosječnu projekciju analitičara od 748 milijardi NT$. Najveća tajvanska firma objavit će svoje pune rezultate sljedeći četvrtak.

TSMC sa sjedištem u Hsinchuu jedna je od ključnih firmi u središtu globalnog porasta potrošnje na razvoj umjetne inteligencije, proizvodeći vrhunske čipove potrebne za treniranje umjetne inteligencije. Njegova se prodaja više nego udvostručila od 2020. godine, s početnim lansiranjem ChatGPT-a koji je pokrenuo utrku za kupnju Nvidijinog hardvera za farme AI poslužitelja.

Međutim, posljednjih su se mjeseci stajališta počela razilaziti oko toga hoće li zamah rasta potaknut umjetnom inteligencijom potrajati, prenosi SEEbiz.

Neki ulagači upozorili su da firme poput Meta Platforms Inc. i Alphabet Inc. Google ne mogu održati svoj trenutni tempo potrošnje na infrastrukturu bez uvjerljivog i unovčivog slučaja upotrebe umjetne inteligencije. Taj skepticizam doveo je do povlačenja dionica AI-a, uključujući i nositelja zastave Nvidiju, ranije ove godine.

Ipak, dionice TSMC-a više su se nego udvostručile od pokretanja ChatGPT-a, a njegova tržišna kapitalizacija nakratko je prešla granicu od 1 trilion dolara u julu. Tog je mjeseca najveća tajvanska tvrtka također popravila svoje izglede za rast prihoda za 2024. nakon što su kvartalni rezultati nadmašili procjene.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba