20+ godina
sa vama
BiH

Apel ugostitelja i hotelijera: Odbiti zakon o ograničenju pušenja

Autor: Biznis.ba

Ugostitelji i hotelijeri u FBiH apelovali su danas na federalne parlamentarce da naredne sedmice odbiju Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana jer bi bio poguban za ugostiteljsko-turističku branšu.

- Mi ne promoviramo pušenje, naš jedini cilj je osigurati ista prava i isti komoditet za sve građane FBiH - rekla je na konferenciji za novinare Aida Feraget iz Udruženja građana "Ma kuš na me".

Pred federalnim parlamentarcima, kako je navela, 26. maja je usvajanje zakona koji je "po svim svojim karakteristikama beskrajno rigidan i apsolutno nepotreban".

- Mi u BiH, odnosno u FBiH imamo na snazi zakon koji zabranjuje pušenje u školama, bolnicama, javnim ustanovama, sredstvima javnog prevoza, i niko nikakav problem s tim od nas nema. A ono s čim imamo problem je apsolutno ukidanje pušenja u barovima, kafićima, u javnom prostoru, bez odvajanja prostora za pušače - ističe Feraget.

Iznijela je podatak WHO-a da u BiH živi, radi, plaća porez i glasa 41 posto punoljetnih pušača, što je oko milion osoba.

- Svi mi punoljetni građani FBiH plaćamo porez u FBiH, ali i ove koji će 26. da glasaju o zakonu i zaista ne vidimo potrebu da se prava bilo pušača bilo nepušača gaze po bilo kojem osnovu - poručila je Feraget.

U razgovorima s predstavnicima vlasti u RS-u prije dvije godine, navodi, iznijela je iste ove argumente i oni su shvatili kakav je to zapravo udarac na budžet te zakon povukli iz procedure.

- Ja zaista ne znam zašto našim vlastima u ovom trenutku treba uvođenje ovako rigidnog zakona koji će imati nesagledive posljedice na budžet, prihode, priliv od PDV-a... Mi smo apsolutno za neko kompromisno rješenje, ali nikako za zabranu pušenja. I zato apelujem na poslanike da 26. odbiju prijedlog ovakvog zakona i nalože kreiranje novog - dodala je Feraget.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, ocijenio je apsolutno nepotrebnim da se o ovakvom zakonu raspravlja u vrijeme pandemije, kada je ugostiteljsko-turistička branša na koljenima.

- Hajmo se baviti zdravljem građana BiH, obezbijediti im vakcine, uslove da prežive, a ne još im nametati nešto što će im ga dodatno otežati - rekao je Hadžić.

I on je predloženi zakon ocijenio rigidnim i neprovodivim. Kao činjenicu koja toj tvrdnji ide u prilog naveo je da vlast kontrolu njegove implementacije prepušta poslodavcima.

- Prema tom zakonu, poslodavci su dužni da onoga ko zapali cigaretu prvo opomenu, zatim mu uskrate piće, a potom ga i odstrane iz svog objekta. To je van pameti - ocjenjuje Hadžić.

Ističe da je i u svojim ranijim istupima upozoravao da bi za provedbu ovog zakona trebalo 10 do 20 hiljada inspektora, što predstavlja novi teret po budžet jer bi te ljude opet trebali da finansiraju građani FBiH.

- Mi jesmo za neko kompromisno rješenje, da se recimo u objektima odredi prostor za pušače ili nepušače. Na ulazu na vidnom mjestu bi obavezno bilo istaknuti da u tom objektu postoji takav prostor - dodaje Hadžić.

Na kraju je apelovao na parlamentarce da imaju razuma i odbiju ovako predložen zakon, jer bi bio poguban za ugostiteljsko-turističku branšu.

D. K.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba