20+ godina
sa vama
Emir Obarčanin

Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK 2.532 nezaposlene osobe

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Na evidenciji Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zaključno sa septembrom, nalazile su se 2.532 nezaposlene osobe – potvrdio je za Fenu direktor te ustanove Emir Obarčanin.

On je dodao da se broj nezaposlenih u kontinuitetu smanjuje, naglasivši da razlog tome nisu samo zaposlenja, već i odlazak radno sposobnih osoba u treće zemlje.

- Služba za zapošljavanje u kontinuitetu radi na posredovanju u zapošljavanja u skladu sa potrebama tržišta rada i evidentno je da se broj nezaposlenih na evidenciji konstantno smanjuje, ali nažalost razlog tome su i odlasci naših građana koji su egzistenciju željeli ostvariti negdje drugo – kazao je Obarčanin.

Prema evidenciji, najviše nezaposlenih je u Gradu Goražde 2.163, u Općini Foča u FBiH u potrazi za zaposlenjem je 267 lica dok je u Općini Pale u FBiH njih 102, i od ukupnog broja nezaposlenih gostovo jednak je broj žena i muškaraca.

Najviše je nezaposlenih nekvalifikovanih lica 864, KV 785, SSS 705, dok su sa VSS na evidenciji 153 osobe.

Kada je riječ o kvalifikacionoj strukturi sa VSS najviše je pravnika njih 18, zatim 11 magistara psihologije, 10 bakalaureata kriminologije, a potom slijede bakalaureat/dipl. inžinjer mašinstva / magistar mašinstva osam, koliko ima i bakalaureata menadžmenta/magistara menadžmenta itd.

Direktor Službe za zapošljavanje BPK Goražde podsjetio je da je ta ustanova u saradnji sa federalnim zavodom u ovoj godini reazlizovala programe sufinasiranja zapošljavanja i samozapošljavanja kroz koje je zaposleno skoro 400 osoba.

- Zaključno sa devetim mjesecom Služba je ugovorila i isplatila 2.338.137 KM za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja za 340 osoba, što su sredstva federalnog zavoda. Takođe služba je implementirala i vlastite programe u vrijednosti oko 450.000 KM pri čemu je zaposleno 48 osoba – naglasio je Obarčanin.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba