20+ godina
sa vama
ozbiljni problemi

Istočna Njemačka suočava se s najvećim nedostatkom radne snage

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Istočna Njemačka suočava se s ozbiljnijim i trenutnim nedostatkom radne snage, budući da starija populacija odlazi u penziju, a sve je manje mladih koji bi ih mogli zamijeniti.

To je u petak rekla šefica njemačke Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Nahles.

Veliki egzodus mladih ljudi iz bivše komunističke Istočne Njemačke koji su krenuli na zapad 1989. nakon pada Berlinskog zida nastavio je oblikovati demografsku podjelu u ponovno ujedinjenoj zemlji 35 godina kasnije, rekla je Nahles, predsjednica agencije.

Bivša Istočna Njemačka starija je i ima izraženiji nedostatak radno sposobnih stanovnika nego bivša Zapadna Njemačka, rekla je.

To je također učinilo bivši Istok ovisnijim o imigrantima da popune radna mjesta jer sve veći udio stanovništva prelazi dob za penzionisanje.

Međutim, oštri antiimigrantski osjećaji u mnogim dijelovima bivšeg Istoka riskiraju pogoršanje tih problema tako što će zalupiti vrata potrebnim stranim radnicima ili učiniti da se osjećaju nepoželjno, prenosi SEEbiz.

Ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD), koja vodi kampanju na tvrdokornoj antiimigrantskoj poruci, anketirala je oko 30 posto uoči parlamentarnih izbora u septembru u istočnim državama Tiringiji, Saskoj i Brandenburgu.

"Moramo održati te države privlačnima za ljude koji imigriraju iz drugih zemalja", rekla je Nahles. "Kultura otvorenosti, različitosti i [biti] dobrodošao vrlo je važna."

Dok ukupan broj zaposlenih nastavlja rasti u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj, u Istočnoj je već počeo padati, rekla je.

Sav rast zaposlenosti na istoku od 2017. u potpunosti se može pripisati imigrantima sa stranim pasošima, rekla je Nahles. To vrijedi samo za Njemačku kao cjelinu od 2023.

No, Nahles je upozorila da se čini da ti trendovi idu i prema zapadnoj Njemačkoj, budući da tamošnje stanovništvo također stari.

"Istočna Njemačka već pokazuje demografski gdje bi cijela zemlja mogla biti za nekoliko godina", rekla je Nahles.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba