20+ godina
sa vama
statistički podaci

Kineska ekonomija rastom nadmašila očekivanja

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Kineski nacionalni ured za statistiku u petak je izvijestio o rastu BDP-a u trećem tromjesečju od 4,6% na godišnjoj razini, malo premašivši 4,5% koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters.

To je manje od rasta u drugom tromjesečju od 4,7% na godišnjoj razini. Na tromjesečnoj razini, treće tromjesečje zabilježilo je rast od 0,9%, u usporedbi s 0,7% u drugom tromjesečju.

"Nacionalna ekonomija pokazala je pozitivne znakove rasta u rujnu", rekao je Sheng Laiyun, zamjenik povjerenika ureda, na štampanj konferenciji, prema CNBC-jevom prijevodu kineskog. "Povjerenje se gradi kako bi se postigao cilj rasta za cijelu godinu od oko 5%."

Ostali podaci objavljeni u petak, kao što su maloprodaja i industrijska proizvodnja, također su nadmašili očekivanja, što je obećavajući znak za drugu najveću svjetsku ekonomiju

Peking se suočio sa sve većim nadzorom javnosti zbog svoje sposobnosti da ispuni vlastiti godišnji cilj rasta od "oko 5%", prenosi SEEbiz.

"Budući da je realni BDP porastao za 4,8% u prva tri tromjesečja godine, cilj rasta BDP-a za cijelu godinu od oko 5% sada je nadohvat ruke s dodatnim poticajima u četvrtom kvartalu", rekao je Tianchen Xu, viši ekonomist u The Economist Intelligence Unit.

"Uprkos mnoštvu izazova, kinesko gospodarstvo nije neizliječivo kao što bi neki sugerirali", dodao je Xu.

"Postoji razlog da budemo optimističniji u pogledu rasta u nadolazećim godinama, s obzirom na to koliko je vlada predana podupiranju ekonomije."

Nakon objavljivanja niza razočaravajućih ekonomskih podataka, kineski dužnosnici prošlog su mjeseca najavili niz mjera potpore za pokretanje svog usporenog gospodarstva, uključujući smanjenje količine gotovine koju banke moraju imati pri ruci za 50 baznih bodova.

Vlasti su nastavile smanjivati mjere poticaja tijekom ovog mjeseca zbog niskog raspoloženja potrošača i slabljenja sektora nekretnina. Tijekom vikenda, kineski ministar financija Lan Fo'an rekao je novinarima da središnja vlada ima prostora za povećanje duga i deficita, ne dajući nikakve pojedinosti o veličini paketa.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba