20+ godina
sa vama
Svijet

Amazon dijeli 500 miliona eura bonusa radnicima "na prvoj liniji"

Autor: Biznis.ba
amazon

Amazon je odlučio podijeliti više od 500 miliona dolara bonusa svojim radnicima koji su radili na "prvim linijama" tokom pandemije koronavirusa.

Bonus će radnici dobiti u znak zahvalnosti, istakao je potpredsjednik operacija Amazona Dave Clark. Međutim, visina bonusa će varirati, piše CNN.

Amazonovi radnici s punim radnim vremenom, radnici Whole Foodsa, vozači i partneri za dostave će dobiti po 500 dolara, dok oni koji rade pola radnog vremena mogu očekivati 250 dolara. Vođe na prvim linijama u Amazonu i Whole Foodsu će dobiti po 1.000 dolara, a vlasnici partnerskih dostavljačkih usluga koji pomažu u isporuci pošiljki će dobiti po 3.000 dolara. Vozači Amazon Flexa koji su radili više od 10 sati u junu će dobiti 150 dolara.

Amazon je zabilježio povećanje potražnje tokom pandemije koronavirusa jer su ljudi ostajali kod kuće i iz svojih domova kupovali. Kompanija je također kritikovana zbog uvjeta u skladištima, kao i zbog tog ašto nije pružala dovoljno informacija o istinskom utjecaju javne zdravstvene krize na radnika. Dosad je umrlo najmanje 10 radnika u skladištima koji su bili pozitivni na koronavirus.

Iz Amazona je saopćeno da su poduzeti različiti koraci za prevenciju širenja virusa te da je na troškove povezane s pandemijom potrošeno 600 miliona dolara u prva tri mjeseca ove godine. Očekuje se da će u drugom kvartalu godine troškovi porasti na najmanje 4 milijarde dolara.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba