nagovještaji

Da li Bugatti priprema limuzinski model?

Autor: Biznis.ba
Da li Bugatti priprema limuzinski model?
Foto: Bugatti

​Priča o drugom modelu u Bugattijevoj gami se dolaskom novog modela Tourbillona rasplamsala.

A jedan od podsticaja za to je dao lično šef dizajna u Bugattiju Franc Hail. On je u intervjuu za "Autocar", upitan da li novi hibridni pogon iz Tourbillona može biti prebačen naprijed, rekao: "Možemo zavrtjeti dijelove."

To očigledno nije potvrda, ali ove odabrane riječi ostavljaju prostor za tumačenje. Osim toga, Hail je nagovijestio da bi jednog dana mogao da se pojavi model sa naprijed ugrađenim motorom. Na pitanje da li bi bilo moguće staviti V16 naprijed, rekao je: "Svakako. Mislim, pogledajte Type 57 SC Atlantic: ima motor naprijed. Dakle, možda kasnije, ali za sada smo srećni što smo krenuli ovim putem."

S obzirom na to da isporuke Tourbillona neće krenuti prije 2026. godine, novi model je godinama udaljen od dolaska na puteve. U međuvremenu Bugatti završava seriju Mistrala i Bolida kao posljednjih s W16 motorom.

U svakom slučaju, s obzirom na to da je V16 novi motor, imalo bi itekako smisla ugraditi ga u još neki model i tako bolje rasporediti troškove. Već je i Chiron imao raznolikiji portofolio od Veyrona. Pod novom upravom Rimac bi mogao da krene novim putem, a to bi onda uključivalo još jedan model. Limuzinski, SUV ili rasni GT, sasvim svejedno, prenosi "AutoBlog".