Budućnost

F1 će istražiti snagu vodika za buduću upotrebu u motosportu

Autor: Biznis.ba
F1 će istražiti snagu vodika za buduću upotrebu u motosportu
Twitter

Tehnički šefovi Formule 1 istražit će potencijal vodika za buduću upotrebu u motosportu kao dio nove radne grupe.


Nova radna grupa za vodik bit će zadužena za procjenu razvoja i upotrebe vodika unutar motosporta i "šire mobilnosti".

Karoserija će uključivati figure upravljačkog tijela motosporta FIA-e, F1 i Extreme H, serije terenskih utrka na vodik koja bi trebala biti lansirana 2025. godine.

Grupa će razmotriti i sisteme vodikovih gorivih ćelija i baterija poput onih koji će se koristiti za pogon prvih Extreme H automobila, kao i kako se vodik može koristiti šire kao dio motosportske infrastrukture, poput prijevoza, punjenja, skladištenja i upravljanje. Ključni fokus također će biti gledanje na sigurnost tehnologije.

Iako će glavni tehnički direktor F1 Pat Symonds i druge osobe biti na ploči, nema naznaka da kategorija razmatra usvajanje vodikovih pogonskih sklopova.

F1 je usredotočena na dostizanje nulte potrošnje, ali trenutno su se čelnici usredotočili na razvoj ekološki prihvatljivih sintetičkih e-goriva za pogon svoje sljedeće generacije hibridnih pogonskih jedinica.

Symonds je rekao: “Naš sport ima tradiciju dovođenja novih tehnologija u prvi plan javnosti u nevjerojatno kratkim rokovima. To činimo tako što smo otvoreni za sva rješenja i prihvaćamo višefunkcionalni inženjering.”

Dodao je da je F1 "predan promicanju održivosti" i kao rezultat toga potrebno je "istražiti sva područja dekarbonizacije sektora mobilnosti, [što] mora uključivati održiva tekuća ugljikovodična goriva, elektrifikaciju i vodik".

Extreme H bit će sestrinska serija baterije Extreme E. Plan je da dvije kategorije dijele događaje i koriste istu šasiju (koju proizvodi Spark), ali s različitim pogonskim sklopovima.

Šefovi imaju za cilj otkriti prototip trkaćeg vozila prije kraja ove godine, provesti opsežan program testiranja 2024., a zatim lansirati seriju sljedeće godine. Cilj im je da to postane službeno FIA Svjetsko prvenstvo 2026. godine.