Auto

Kanada će zahtijevati da svi novi automobili moraju imati nultu emisiju do 2035. godine

Autor: Biznis.ba
Kanada će zahtijevati da svi novi automobili moraju imati nultu emisiju do 2035. godine
kanada_zastava

Kanada očekuje da će ove sedmice objaviti da će svi novi automobili morati imati nultu emisiju štetnih plinova do 2035. godine, rekao je visoki vladin izvor, dok Ottawa treba predstaviti nove propise u posljednjem primjeru zemalja širom svijeta koje se zalažu za elektrifikaciju.

Nova pravila, poznata kao Standard dostupnosti električnih vozila, pomogla bi da se osigura dostupnost zaliha kanadskom tržištu i skratila vrijeme čekanja na električno vozilo, rekao je izvor Reutersu, potvrđujući ranije medijske izvještaje.

Kanadske provincije Britanska Kolumbija i Kvebek već imaju iste regulisane ciljeve prodaje.

Vozila sa nultom emisijom – koja uključuju akumulatorske električne, priključne modele i modele na vodik – moraju predstavljati 20% svih novih automobila u prodaji 2026., 60% 2030. i 100% 2035. godine, rekao je izvor pod uvjetom da ostane anoniman.

Zvaničnici kanadskog ministarstva životne sredine odbili su komentar.

Globalna prodaja električnih vozila sada čini oko 13% ukupne prodaje vozila i vjerovatno će porasti na između 40%-45% tržišta do kraja decenije, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) sa sjedištem u Parizu.

U Sjedinjenim Državama, Predstavnički dom pod vodstvom republikanaca izglasao je ranije ovog mjeseca da zabrani Bidenovu administraciju da napreduje sa strogim propisima o emisiji izduvnih gasova koji bi rezultirali da 67% novih vozila bude električno do 2032. Glasanje je izazvalo prijetnju vetom od strane Bijela kuća.

Tržišni lider Tesla prodao je 325.291 vozilo u Sjedinjenim Državama tokom prve polovine 2023. Chevrolet brend General Motorsa bio je na drugom mjestu sa 34.943, iza kojeg su slijedili Ford, Hyundai i Rivian.