MB.OS

Naredna generacija Mercedesovih operativnih sistema će imati AI virtuelnog asistenta

Autor: Biznis.ba
Naredna generacija Mercedesovih operativnih sistema će imati AI virtuelnog asistenta
MB.OS / Mercedes

Mercedes-Benz se sprema predstaviti svoj najnoviji operativni sistem, sažeto nazvan MB.OS, nakon godina razvoja.

Dizajniran interno, MB.OS je imao svoj javni debi na CES 2024 sa jedinstvenim AI virtuelnim asistentom, raznim audio i aplikacijama za partnere za igre i trodimenzionalnim motorom za igre za složeniju grafiku.

Vještački aromatizovano

Softver MB.OS, koji se razlikuje od MBUX infotainment sistema, brži je i efikasniji od trenutnih Mercedesovih sistema, pomažući u poboljšanju odziva i procesorske snage. Jedna od najočitijih nadogradnji sa starog na novo je MBUX Virtual Assistant, koji koristi generativnu umjetnu inteligenciju i vlasnički model velikog jezika kako bi pružio prirodnije povratne informacije i razgovore, detaljne prijedloge zasnovane na rutinama i raspoloženja koja će odražavati vozačevo.

Kao i na današnjem MBUX glasovnom asistentu – poznatijem kao "Hej Mercedes" – virtuelni asistent može odgovoriti na upite prirodnog jezika poput „gladan sam“, na primjer. Međutim, tamo gdje bi Hey Mercedes jednostavno preporučio nekoliko obližnjih restorana i nazvao ga svaki dan, MBUX Virtual Assistant će sažeti meni i recenzije kako bi pomogao vozaču da odluči o destinaciji. AI sistem će također predložiti funkcije i rute na osnovu vozačeve rutine, uključujući rezervisanje parkinga unaprijed ili pomjeranje kalendarskih događaja ako kasnite.

Virtuelni asistent čak prilagođava svoju funkcionalnost stanju uma vozača. Ako osjeti frustraciju, njegovi upiti i odgovori bit će kraći i direktniji. Ako ste dobro raspoloženi, glas Virtuelnog asistenta će biti vedriji i razgovorljiviji. Može čak da prikaže emocije preko svog "lica", koje je zapravo polje zvijezde na centralnom displeju. Polje će promijeniti boje i pojavit će se ikone koje će prenijeti "sviđa mi se", "slavi", "smije se" i "potvrdi".

Gdje sam?

3D navigacija će se pojaviti na automobilima opremljenim MB.OS-om, koristeći gaming engine za oštru grafiku i detaljne upute za vožnju. Navigacijski displej će uključivati informacije o pomoći vozaču, uključujući okolna vozila i putne znakove, kako bi se izgradilo povjerenje između sigurnosnih sistema i osobe za volanom. Detaljan prikaz će također preporučiti određene trake i prikazati uputstva proširene stvarnosti u realnom vremenu.

Nova 3D navigacija takođe prikazuje okolinu, uključujući zgrade, doba dana i vremenske uslove. Mercedes kaže da će ovo pomoći vozačima da donesu bolje odluke i vide kuda idu, smanjujući zabunu u uskim urbanim granicama.

Boombox Bookworm

Nova verzija MBUX-a će se pojaviti na automobilima opremljenim MB.OS-om, a infotainment sistem će sada uključivati ugrađene Audible i Amazon Music. Kada puštate knjige, radio drame i muziku koji podržavaju Dolby Atmos, audio sistem će sinhronizovati zvučnike, ambijentalno osvetljenje i uzbuđivače u sjedištu za još upečatljivije iskustvo.

Novi MBUX će također imati partnerstvo sa Sony Pictures Entertainment za streaming video i Antstream za video igre u arkadnom stilu. Prvi će uključivati glavne naslove kao što su Gran Turismo i Spider Man: Into The Spider-Verse, dok drugi ima niz retro arkadnih igara, uključujući igru za trčanje razvijenu sa samim Mercedesom. Predvidljivo, ove funkcije će raditi samo kada je automobil parkiran ili kada koristi pomoć vozaču trećeg nivoa.

Prva aplikacija MB.OS pojavit će se na proizvodnoj verziji Mercedes-Benz Concept CLA-Class, koja će se pojaviti negdje ove godine. Izgrađen na takozvanoj MMA platformi, nova generacija CLA bit će optimizovana za EV, ali će nuditi i ICE pogonske sklopove.

MB.OS će se proširiti na druge Mercedesove linije proizvoda kako budu ažurirani i redizajnirani, iako će neke od funkcionalnosti sistema biti dostupne putem bežičnih ažuriranja kao dio MBUX infotainment paketa, piše motor1.com.