Zvanično

Odbijen Andrettijev zahtjev za ulazak u Formulu 1

Autor: Biznis.ba
Odbijen Andrettijev zahtjev za ulazak u Formulu 1
Foto: Andretti

Formula 1 je zvanično saopćila da je odbijen zahtjev kompanije Andretti Global za ulazak u ovaj sport.

Andretti Cadillac je prije tri mjeseca dobio "zeleno svjetlo" od FIA-e za ulazak u Formulu 1 nakon sedmomjesečne analize, a ekipa je već uspostavila sjedište, primila uposlenike, počela s radom i "upisala" sate u zračnom tunelu. Međutim, postojao je rizik da će Formula One Management (FOM) blokirati ulazak novog tima u sport, što se i dogodilo nakon analize ovog tijela.

"Na osnovu aplikacije, mi ne vjerujemo da je aplikant pokazao da će dodati vrijednost šampionatu. Zaključujemo da aplikacija za učestvovanje u šampionatu ne treba biti usvojena. Nismo mogli pronaći nikakav materijal s očekivanim pozitivnim efektom na finansijske rezultate, što je ključni pokazatelj čiste komercijalne vrijednosti šampionata", navodi se u saopćenju.

FOM je ustanovio da bi Andretti imao negativan efekt na finansije, kao i da bi izvršio još veći pritisak na promotere i druge timove.

Istaknuto je kako bi uvođenje 11. tima predstavljalo teret na promotere utrka, što bi donijelo dodatne troškove, te da bi se smanjio tehnički i komercijalni prostor za druge takmičenje.

Iz Andrettija nisu dobro prihvatili ovu vijest rekavši da se ne slažu sa odlukom, uz poruku da će nastaviti razvoj bolida i pogonske jedinice.

Sljedeća prilika za ulazak Andrettija u Formulu 1 će biti tek 2028. godine.