Auto

Okončana proizvodnja Chevrolet Camara

Autor: Biznis.ba
Okončana proizvodnja Chevrolet Camara
Foto: Chevrolet Camara

Iz Chevroleta su potvrdili da je posljednji primjerak šeste generacija Camara sišao sa proizvodne trake 14. decembra.

Ovo nije prvi put da je Camaro prestao da se proizvodi. GM je zaustavio proizvodnju modela sa četvrtom generacijom nakon modelske godine 2002. godine, nakon 35 godina kontinuirane proizvodnje. Ali retro trend koji je oživio Ford Mustang i inspirisao ponovno pokretanje Dodge Challengera ubijedio je GM da lansira novu, petu generaciju Camara za modelsku godinu 2010. godine.

Camaro šeste generacije je stigao za modelsku godinu 2016.

Kako bi obilježio kraj proizvodnje, Camaro je ranije ove godine dobio Collector's Edition paket sa jedinstvenim karakteristikama stila, ali bez poboljšanja performansi.

Njegova boja Panther Black Metallic je referenca na kodno ime Panther korišteno tokom razvoja originalnog Camara, a usklađeno je sa satensko-crnim prugama i crnim točkovima od 20 inča.

„Smatrali smo da odgovara ovom kolekcionarskom izdanju Camara da zvanično prepozna značaj originalnog kodnog imena i podijeli ga sa Camaro entuzijastima“, rekao je Rič Šir, direktor dizajna Chevrolet Performance. „Naravno, naziv 'Panther' je utjecao na boje koje su korištene, Panther Black Metallic za SS i Panther Matte Black za ZL1."

ZL1 Collector's Edition sa 650 konjskih snaga je ograničen na 350 jedinica, a crvene kočione čeljusti i crni detalji na točkovima upotpunjuju spoljašnji izgled. U unutrašnjosti sva vozila Collector's Edition ZL1 dobijaju serijalizovanu značku na volanu.

Buduće Camaro inkarnacije će vjerovatno poprimiti sasvim drugačiji oblik. Neke ranije glasine su upućivale na električnu limuzinu, ali druge spekulacije upućuju na električni SUV, nešto o čemu se također pričalo. Bilo da se radi o limuzini, kupeu ili SUV-u, EV sa Camaro značkom bi bio u skladu sa prethodno izrečenom „težnjom“ GM-a da svoju liniju putničkih automobila učini potpuno električnim do 2035. godine.