istraživanje discover.cars

Ovaj grad u regiji je najstresniji za vožnju u Evropi

Autor: Biznis.ba
Ovaj grad u regiji je najstresniji za vožnju u Evropi
Foto: Arhiv

Zagreb je uz Beč jedan od najstresnijih gradova za vožnju u Evropi, pokazuje istraživanje DiscoverCars.com.

Cilj istraživanja bilo je pronaći gdje se nalaze evropski vozači koji su najviše pod stresom, mjereći puls vozača u sedam različitih gradova širom kontinenta.

DiscoverCars.com stvorio je rang tako što su prvo pronašli prosjek najnižeg broja otkucaja srca u stanju vožnje i mirovanja svakog od vozača te najvišeg broja otkucaja srca tokom vožnje i mirovanja. Zatim je DiscoverCars.com oduzeo prosjek najnižeg broja od prosjeka najvišeg broja kako bi došao do znamenke koja označuje ‘ocjenu stresa’. Istraživanje podržava liječnik Adedeji Saheed koji je pružio uvid u standardne otkucaje srca.

Zagreb ima ocjenu stresa od 25.5, što je rezultat jednak onome u Beču pa stoga ta dva grada dijele prvo mjesto. Razlika između vozačeva pulsa tokom vožnje te onog tokom mirovanja je značajna.

Najviši puls ovog vozača tokom vožnje, 115 otkucaja srca u minuti, znatno je viši od njegovog najnižeg pulsa u stanju mirovanja koji je bio 75 otkucaja srca u minuti - iako je njegovo srce u stanju mirovanja doseglo 94 otkucaja u minuti, što je na gornjoj granici normalnog raspona. Prema dr. Saheedu, kofein, stres, nervoza te skriveni zdravstveni problemi također mogu doprinijeti većem pulsu tokom mirovanja, prenosi SEEbiz.

Najniži vozačev broj otkucaja srca tokom vožnje bio je 86 otkucaja srca u minuti. To je mnogo brži puls, čak za 16 otkucaja u minuti viši, kad se usporedi s pulsom većine drugih vozača. Navedeno bi moglo značiti da je taj vozač osjećao stres prilikom vožnje u gradu, čak i kad njegov puls nije došao do 111 otkucaja u minuti.

Prema vozačima, zagrebačke ceste mogu se zagužvati tijekom špice, posebice glavne ceste poput Zagrebačke avenije. Još jedan razlog zašto je Zagreb ocijenjen kao vrlo stresan grad za vožnju može biti brza vožnja, što neki vozači ističu kako su opazili.

Pet najstresnijih gradova za vožnju su:

Zagreb, Hrvatska (ocjena stresa: 25)

Beč, Austrija (ocjena stresa: 25)

Dublin, Irska (ocjena stresa: 9.5)

Kopenhagen, Danska (ocjena stresa: 7.5)

Reykjavik, Island (ocjena stresa: 5.5)