Predsjednik Rusije

Putin preuzima kontrolu nad najvećim ruskim zastupnikom automobila

Autor: Biznis.ba
Putin preuzima kontrolu nad najvećim ruskim zastupnikom automobila
Foto: Rofl

Ruski predsjednik Vladimir Putin postavio je najvećeg ruskog zastupnika automobila pod privremeno državno upravljanje. 

Kompanija Rolf, koju je osnovao ruski biznismen Sergej Petrov, bila je jedno od prvih automobilskih zastupnika koji su se pojavili nakon propasti Sovjetskog Saveza.

Preuzimanje kontrole nad poslovanjem ove kompanije, dolazi nakon što je Moskva ove godine preuzela privremenu kontrolu imovine u vlasništvu nekoliko drugih stranih kompanija kao odgovor na to što je Rusija pogođena sankcijama, a ruska imovina na zapadu zamrznuta.

Rolf nije jedini slučaj političkih igara i revanšizma. Naime, danski pivar Carlsberg i francuski mljekarski gigant Danone bili su takođe među pogođenim kompanijama, ali udar na Rolf, koji je tradicionalno prodavao širok spektar automobila stranih brandova, prvi put je izveden na ovaj način, jer je država na čelo menadžmenta ove firme imenovala nove ljude. S druge strane, vlasnika Rolfa, Sergeja Petrova, koji inače živi u Austriji, ruske vlasti optužuju za ilegalno premještanje novca u inostranstvo preko offshore računa, što on negira.

Petrov je ovaj potez nazvao još jednim udarcem na ruski investicijski krajolik, pitajući se hoće li, na primjer, bilo koji ulagači iz Azije sada rizikovati da kupuju dionice ruskih kompanija. "Privremeni menadžment i privremeno upravljanje kompanijom znači trajno", rekao je Petrov Reutersu telefonom. "Sve smo to već znali. Bankari su nam već rekli da se upravljanje firmom prepušta drugima’’.

"To je možda u interesu jedne od struktura koje sada pokušavaju otkupiti (imovinu)", rekao je Petrov, sugerišući da se takav mehanizam koristi kao paravan za preraspodjelu imovine. "Ljudi sklapaju sporazume koristeći političke motive", dodao je. "To ima razorni efekat na sve. Država je u pravilu neefikasna, posebno u stvarima kao što je maloprodaja."

Petrov je bio jedan od nekoliko ruskih privrednika koji je 2014. godine potpisao pismo kritikujući štetu na odnosima istok-zapad nakon što je Rusija pripojila ukrajinsko puluostrvo Krim. Ruski istražitelji pokrenuli su istragu Rolfa još 2019. godine, optužujući ga da je kupio dionice po napuhanim cijenama, što je Petrov demantovao smatrajući da bi to moglo biti povezano s njegovim političkim stavovima. U septembru je jedan od viših menadžera u Rolfu osuđen na zatvorsku kaznu od 8,5 godine zbog navodnog učešća u sporazumu za koji se smatra da predstavlja ilegalni prenos sredstava u inostranstvo. U međuvremenu je izdat nalog i za hapšenje Petrova.