2026. ključna

Rimac nije pokazao robotaksi, imao problem s kočnicom

Autor: Biznis.ba

U kampusu u Kerestincu kraj Zagreba Mate Rimac danas je predstavio robotaksije, koji će se zvati Verne. Na predstavljanje su došli i premijer Plenković te ministar saobraćaja Oleg Butković. Iako je Rimac obećao da će pokazati robotaksi, ni danas ga nismo vidjeli. Tokom predstavljanja je Rimac dvaput pokušao pozvati robotaksi na pozornicu preko aplikacije, ali auto nije niti jednom došao.

Premijer Andrej Plenković je rekao da će robotaksiji 2026. godine voziti po Zagrebu.

Rimac je za robotaksije dobio 179.5 miliona EU novca (dakle i našeg novca), a cijeli projekt, kako smo pisali, probio je niz rokova, a neka su obećanja, poput broja robotaksija na zagrebačkim ulicama pri pokretanju usluge, drastično srezana.

Na dosta pitanja o realizaciji projekta robotaksija i dalje nema odgovora. Odgovore, barem one ključne, trebali bismo dobiti na predstavljanju u srijedu, prenosi Index hr.

"Jako smo uzbuđeni oko saradnje. Već testiramo po Zagrebu i ovo je odlično iskustvo. Marko i ekipa rade odličan posao", rekao je Johann Jungwirth, predstavnik Mobileeyea, izraelske firme čiju je platformu za autonomnu vožnju preuzeo Rimac.

Tomašević: Naše ceste su spremne, moraju biti spremne. Verne: 2026. ćemo sigurno imati uslugu u Zagrebu

"Naše ceste su spremne, moraju biti spremne. Ovo je jako ambiciozno i inovativno i drago mi je da će Zagreb biti prvi koji će imati Verne. Ima i drugih gradova koji su zainteresirani. Meni je bitno da će proizvodnja biti ili u Zagrebu ili u okolici Zagreba, što je jako važno za ekonomiju", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Sve što je vezano uz znanost apsolutno podržavam. Ne bih se bojao voziti u robotaksiju, sjeo sam u auto, stvarno je udoban i sve personalizira za vas", dodao je Tomašević.

"2026. ćemo sigurno imati uslugu u Zagrebu", rekao je Marko Pejković iz Vernea. "Sredinom 2026. će sve biti spremno za proizvodnju, prvo nekoliko stotina, a onda i hiljadu vozila. Vozilo je potpuno autonomno", rekli su. "Radimo integraciju kontrolnih sistema, kočnica... sa sustavom autonomne vožnje. Imamo faze kako ćemo testirati uslugu, prvo na zatvorenim poligonima, onda ide u mali dio grada, a tek onda ide potpuno autonomna vožnja", rekao je Pejković.

"Sa 180 miliona eura smo ovo podržali. Rimac je s timom stručnjaka okupio velik broj ulagača što znači da je ovaj projekt itekako prepoznat. Ovo će značiti novi način vožnje u velikim urbanim sredinama i sjajno je da smo baš mi predvodnici u tome. Bit će tih početnih probijanja, kako to inače biva s inovatorima", rekao je Plenković.

"Moramo biti otvoreni, da, ja bih se vozio u robotaksiju", dodao je. Rekao je da je za sad isplaćeno 89 miliona eura. Rekao je da će do kraja 2026. robotaksiji voziti po Zagrebu.

"Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti", rekao je Rimac. "Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija", rekao je Rimac.

"Za svaki problem u saobraćaju i za svaku nesreću odgovaramo mi. Godinama ćemo poboljšavati sistem, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača", rekao je Rimac. "U Zagrebu testiramo, a u drugim gradovima imat ćemo na stotine, pa i na hiljade auta. Cijena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske, Austrije 30 dodatnih gradova je u planu".

"Svaka greška će nam se vanproporcija gledati. Nama je najvažnije da smo sigurni. Ako dođe do nesreće, jer smo okruženi vozačima, nama je najvažnije da je auto u tom slučaju najsigurniji mogući. Auto se neće pokrenuti ako se niste zavezali", rekao je Rimac.