Novi Roadster

Rimac prokomentarisao Maskovo novo "čudovište"

Autor: Biznis.ba
Rimac prokomentarisao Maskovo novo "čudovište"
Foto: X

Ilon Mask je nedavno najavio da Tesla sprema "čudovište" - novi Roadster koji je planiran za 2026. godinu, a koji će od 0 do 100 km/h moći da stigne za manje od jedne sekunde.

Ovako ambiciozna najava je, logično, izazvala veliku pažnju javnosti, a nije izbjegao da je prokomentariše ni Mate Rimac, osnivač i vlasnik Rimac automobila. Mnogi sumnjaju u istinitost Maskovih tvrdnji, ali prema Rimčevim riječima, najbogatiji čovjek svijeta bi mogao da bude upravu - međutim, Roadstera bi ovo nevjerovatno ubrzanje moglo da košta na nekim drugim poljima.

Za one koji sumnjaju da li je Rimac pozvan da komentariše, itekako jeste, jer je njegova Nevera trenutno najbrži automobil na svijetu u ovom segmentu. Do "stotke", naime, stiže za 1,74 sekunde.

"Moguće je, uz pravi pogon. Radili smo simulacije. Problem je, međutim, u tome što ispuštate vazduh prve 2-3 sekunde, ali onda imate mnogo bespotrebnog tereta koji sa sobom vučete.", rekao je Rimac na društvenim mrežama.

Ako bi se koristili posebni ventilatori, dodao je, bilo bi potrebno oko 30.000 Nm na točkovima za "stotku" ispod jedne sekunde, a to bi zahtijevalo ogromne motore i druge komponente.

"Na sve ovo, automobil mora da bude lagan kao pero, inače ne može da postigne neophodnu silu. Točkovi bi bili opterećeni kao i kod bilo kog superautomobila ako bi težina bila kao što je inače. Sve se svodi na to da bi vam trebale neke vrste mlaznica, ali bi one opterećivale auto nakon što budu iskorištene.", naveo je Rimac.