Prostrana unutrašnjost

Škoda predstavila Epiq, mali električni SUV sa cijenom od 25.000 eura

Autor: Biznis.ba
Škoda predstavila Epiq, mali električni SUV sa cijenom od 25.000 eura
Screenshot: YouTube

Češki proizvođač automobila Škoda danas je predstavio novi ulazni električni model pod nazivom Epiq.

Riječ je o subkompaktnom električnom SUV-u, koji će debitovati 2025. godine sa osnovnom cijenom od 25.000 eura. Iz Škode obećavaju da će ponuditi prostranu unutrašnjost te domet veći od 400 kilometara.

Automobil je predstavljen tokom Škodine godišnje konferencije za medije na kojoj je kompanija saopćila svoje finansijske rezultate i buduće strateške planove.

Prvobitno se očekivalo da će češki brend pokazati kompaktni SUV Elroq koji se očekuje ove godine kao električna alternativa modelu Karoq, no to se nije dogodilo. Prisutni su umjesto Elroqa imali priliku vidjeti Epiq, koji stiže 2025. godine kao "rođak" nadolazećeg Volkswagenovog modela ID.2 i Cupra Ravala.

Epiq je dug oko 4,1 metar, što odgovara dužini Fabije. Eksterijer je usvojio novi dizajnerski jezik Modern Solid, podignut je i ima prepoznatljivi LED svjetlosni potpis. Nalikuje na manju verziju Škodionog Vision 7S koncepta iz 2022. godine sa sličnim "Tech-Deck Face" licem umjesto tradicionalne maske.

Koncept je lakiran u Moon bijelu nijansu s diskretnim narandžastim detaljima i futurističkim trokrakim felgama. Uvećane zaštitne ploče služe i kao usisnici, na krovu su nosači, a plastične obloge naglašavaju avanturistički stav modela. Ostaje da se vidi šta će od ovoga biti zadržano za produkcijsku verziju.