proizvodnja u sad-u

Toyota će lansirati dva električna SUV-a s tri reda sjedišta

Autor: Biznis.ba
Toyota će lansirati dva električna SUV-a s tri reda sjedišta
Foto: Toyota

Toyota je u fazi lansiranja ne jednog, već dva električna SUV-a s tri reda sjedišta, a oba će se proizvoditi u SAD.

Japanska kompanija je još ranije potvrdila da će proizvoditi novi električni terenac sa sedam sjedišta, a sada je najavila da je u planu još jedan.

Japanski gigant ulaže dodatne 1,4 milijarde američkih dolara u svoju fabriku u Prinstonu (Indijana), gde će se proizvoditi novi električni SUV, koji bi trebalo da bude drugačiji u odnosu na ranije najavljeni. Ova fabrika će također dobiti liniju za sklapanje paketa koji će koristiti litijum-jonske baterije iz Toyotinog pogona u Sjevernoj Karolini vrednog 13,9 milijardi dolara, koji treba da započne s radom 2025.

U fabrici u Indijani trenutno se proizvodi Highlander, kao i srodni Toyota Grand Highlander i Lexus TX, uz popularni monovolumen Sienna.

Toyota je u februaru objavila da ulaže 1,3 milijarde dolara u fabriku u Georgetownu gdje se trenutno proizvodi Camry, za potrebe proizvodnje novog SUV-a s tri reda sjedišta. Ova fabrika će također koristiti baterije iz pogona u Sjevernoj Karolini.

Toyota kaže da je od 2021. najavila nova ulaganja u ukupnom iznosu od 18,6 milijardi dolara, u napore za elektrifikaciju u svojim proizvodnim operacijama u SAD.

Japanska kompanija nije rekla kada će dva SUV-a s tri reda sjedišta biti predstavljena, niti kako će se zvati, dok je Automotive News izvuijestio da će onaj koji će se proizvoditi u Kentucky ući u proizvodnju 2026. i zvat će se bZ5X, prenosi Autoblog rs.

Prema predsjedniku Toyota Motor Manufacturinga Indiana, Timu Holanderu, neće imati konstrukciju u stilu skateboarda kao mnoga električna vozila, u kojima baterija postaje strukturni element karoserije. To ukazuje na to da se potencijalno radi o električnoj veziji postojećeg vozila koje pogoni motor s unutrašnjim sagorijevanjem. S obzirom na to da je Grand Highlander lansiran tek 2023. godine (zajedno s bliskim Lexusom TX), on se nameće kao najvjerovatniji kandidat za električnu energiju.

Nedavni izvještaj CarBuzza sugeriše da će jedan od dolazećih SUV-a zameniti aktuelni Highlander, iako se ovaj prilično dobro prodaje.

Prošle godine, Toyota je obelodanila električni SUV koncept s tri reda sjedišta pod nazivom Land Cruiser Se. Dugačak je 5.150, širok 1.990 i visok 1.705 milimetara, uz međuosovinsko rastojanje od 3050 milimetara.

Za razliku od drugih modela Land Cruisera, ovaj ima samonoseću karoseriju, ne karoseriju na šasiji, što ukazuje na to da će biti više fokusiran na asfaltirane puteve nego na terensku vožnju.

Mada Toyota proširuje svoju bZ liniju električnih vozila, samo jedan, bZ4X je globalni model. Očekuje se da će bZ3 sedan, kao i crossover bZ3X i bZ3C, nedavno predstavljeni na Salonu automobila u Pekingu, ostati rezervisani za kinesko tržište.