brojne nepravilnosti

Toyota, Mazda i Honda priznale varanje pri testiranju novih modela automobila

Autor: Biznis.ba
Toyota, Mazda i Honda priznale varanje pri testiranju novih modela automobila
Foto: X

Predsjednik Toyota Motor Corporation Akio Tojoda duboko se poklonio pred novinarima i izvinio zbog masovnog varanja na testovima za vertifikaciju – dobijanje odobrenja za proizvodnju sedam novih modela vozila, od kojih su tri odmah povučena iz proizvodnje.

Opsežno neispravno testiranje tog najvećeg japanskog proizvođača automobila uključivalo je upotrebu neadekvatnih ili zastarjelih podataka u testovima sudara i netačno testiranje naduvavanja vazdušnih jastuka i oštećenja zadnjih sjedišta u sudarima. Takođe je utvrđeno da su bili falsifikovani testovi snage motora.

Toyota Motor Corporation sa sjedištem u gradu Tojoti, u centralnom Japanu, obustavila je proizvodnju u Japanu modela „Corolla Fielder“, „Corolla Akio“ i „Yaris Cross“. Kompanija je saopštila da prekršaji pri testiranju nemaju veze s vozilima koja su već na putevima.

„Iskreno se izvinjavamo“, rekao je Tojoda, duboko se naklonivši na konferenciji za novinare u Tokiju. Istraga japanske vlade o Toyota automobilma počela je u januaru.

Takođe u ponedjeljak, japanski rival Toyota, Mazda Motor Corporation izvijestio je o sličnim neregularnim sertifikacionim testiranjima i zaustavila proizvodnju dva modela, „Roadstera“ i „Mazde 2“. Rečeno je da je u testovima korišten netačan softver za nadzor rada motora.

Mazda 2
Mazda, sa sjedištem u jugozapadnom gradu Hirošimi, takođe je priznala prekršaje na testovima sudara tri modela čija je proizvodnja obustavljena i naglasila da se problemi tiču samo njih i nemaju veze s bezbjednošću ranije prodatih vozila, prenosi Autoblog rs.

Honda Fit
Kompanija Honda Motor Co. iz Tokija takođe se danas izvinila zbog neodgovarajućih testova nivoa buke i obrtnog momenta motora niza modela čije starije verzije nisu više u proizvodnji, kao što su „Accord“, „Odissey“ i „Fit“.