Auto

Toyota obustavila prodaju nekoliko automobila sa dizel motorima

Autor: Biznis.ba
Toyota obustavila prodaju nekoliko automobila sa dizel motorima
Foto: Unsplash

Toyota obustavila prodaju nekoliko dizel automobila nakon nepravilnosti utvrđenih tokom testiranja,

Prošle sedmice, japansko ministarstvo za zemljište, infrastrukturu, transport i turizam (MLIT) poništilo je certifikate modela za tri Daihatsu modela - Toyota Town Ace Truck, Daihatsu Gran Max i Mazda Bongo - navodeći probleme sa vazdušnim jastucima. Kao da to nije dovoljno loše, Daihatsuova matična kompanija Toyota se bori s dodatnim problemima koji se odnose na neke od njegovih dizel motora.

Na zahtjev Toyote, neovisna istraga je sprovedena od strane vanjskih stručnjaka i otkrivene su nepravilnosti u testiranju snage tri dizel motora: 1GD, 2GD i F33A. Ovi motori su instalirani u različitim Toyotinim modelima, uključujući Hilux pickup, Fortuner SUV, Innova minivan, Land Cruiser (LC300) i njegov elegantniji par — Lexus LX u specifikaciji 500d.

Krivac je elektronska kontrolna jedinica (ECU), koja je tokom testiranja imala drugačiji softver u odnosu na ono što imaju automobili kupaca. P

Pogođeno je ne manje od deset modela, od kojih se šest prodaje na domaćem tržištu u Japanu. Toyota uvjerava kupce da je potpuno sigurno koristiti jedno od ovih vozila ako ste ga već kupili. Međutim, proizvođač automobila je privremeno obustavio prodaju automobila opremljenih ovim dizel motorima koje proizvodi Toyota Industries Corporation (TICO).

Pored toga, Toyota trenutno ne prihvata isporuke ovih motora za sada.