izvršni direktor

Vigna: Motor električnog Ferrarija neće biti tih

Autor: Biznis.ba
Vigna: Motor električnog Ferrarija neće biti tih
Foto: X

Ferrarijev potpuno električni model neće biti lansiran više od godinu dana, ali prvi testovi pokazuju da ima sve vozne osobine i emocije pravog Ferrarija, prema izvršnom direktoru Ferrarija Benedettu Vigni.

“Konačni sudac bit će klijent”, rekao je Vigna za CNBC tokom otvaranja nove tvrtke E-Building u Maranellu, Italija. “Više ljudi počelo je voziti naš električni Ferrari i imaju dobar osjećaj. Vozačke osobine su tu.”

Vigna je rekao da je glavna karakteristika Ferrarija emocionalno iskustvo. Nakon što je sam vozio potpuno električni Ferrari, rekao je: "Imao sam ovakve emocije."

Ferrarijev plan za izradu električnog modela predstavlja hrabru i skupu okladu za proizvođača luksuznih automobila poznatog po svojim snažnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Malo se zna o električnom modelu, čije je lansiranje planirano tek u četvrtom tromjesečju 2025. Ipak, pojam električnog prospavajućeg konja već je pokrenuo žestoku raspravu u automobilskoj zajednici i među bogatim kolekcionarima automobila.

Velik dio rasprave usmjeren je na zvuk motora, prenosi SEEbiz. Ferrarijevi pogonski sklopovi cijenjeni su zbog svoje simfonije rike, tutnjave, pucketanja i visokih tonova. Elektromotori su uglavnom tihi.

Vigna je rekao da će Ferrarijeva akustika snage uvijek biti "autentična", što znači da firma neće pokušavati rekreirati zvuk motora s unutrašnjim sagorijevanjem putem lažnih audio programa. Natuknuo je, međutim, da bi mogao pojačati ili bolje prikazati prirodni zvuk električnog motora.

"Električni motor nije tih", rekao je. "Postoji način da se pusti da se igra na jedinstven način."

Vigna je dodao da je zvuk motora samo jedan dio emocionalnog iskustva vožnje superautomobila.

"Vi komunicirate očima, ušima, cijelim tijelom", rekao je. “Kada govorite o iskustvu Ferrarija, osobinama vožnje u automobilu, govorite o jedinstvenoj emociji kada ste u automobilu. Jer radi se o linearnom ubrzanju, bočnom ubrzanju, iskustvu kočenja, promjeni mjenjača. Dakle, postoji mnogo dimenzija, ne samo zvuk.”

Komentarušući nagađanja o tome kako je došlo do prekida napajanjem električnom energijom, on je rekao da vjeruje da Albanija nije krivac, kao i da je preuranjeno donošenje zaključaka krajnje pogrešno.

- Tvrdim da Albanija nije krivac. Možda se tamo desilo, ali sam siguran da taj kvar nije jedini uzrok, već da se desilo nekoliko simultanih događaja - ispada koji su rezulturali kolapsom koji se desio - zaključio je Mujović.