automobilizam

Volkswagen gasi GTX brend kako bi se fokusirao na elektrifikaciju GTI i R linija

Autor: Biznis.ba
Volkswagen gasi GTX brend kako bi se fokusirao na elektrifikaciju GTI i R linija
Foto: Unsplash

GTX značka je prvi put korištena za vrhunske verzije Volkswagena ID.4 i ID.5, a od tada je proširena i na druge električne modele, nedavno i sa GTX verzijama modela ID.3, ID.7 i ID.Buzz.

Ipak, uprkos tome što je GTX linija u posljednje vrijeme značajno proširena, generalni direktor Volkswagena Thomas Schaefer je potvrdio da će GTX naziv biti ugašen kako se Volkswagen priprema da bi elektrifikovao GTI i R brendove.

„GTX je brend performansi MEB platforme, ali ćemo se vratiti na GTI i R u sljedećim proizvodima“, rekao je za Schaefer.

VW ID.7 GTX Tourer
Volkswagen je prošle godine otkrio ID. GTI Concept kao najavu električnog nasljednika Golfa GTI, koji bi trebalo da bude u prodaji početkom 2027.

VW ID. GTI Concept
Šefer je rekao da Volkswagen i dalje interno oblikuje budućnost GTI brenda, ali je naglasio važnost da ostane vjeran svojim korenima.

VW GTX
Volkswagen još nije dao nikakve naznake o tome kako bi električni R automobil mogao da izgleda, ali je potvrdio da će R do 2030. godine postati potpuno električni brend. Schaefer je rekao da će se i dalje koristiti za automobile sa pogonom na sva četiri tačka, kao i u posljednje dvije decenije. Brend je ranije sugerisao da će R verzija električnog Golfa 9 vjerovatno stići oko 2029., prenosi Autoblog rs.

Ovaj potez znači da je malo vjerovatno da će Volkswagen lansirati nove GTX modele, ali ne postoji plan za preimenovanje bilo kojeg od sadašnjih automobila. „Sa sadašnjim proizvodima, to je ono što jeste, ali budući proizvodi će se vratiti u jasan portfolio“, rekao je Schaefer.