Inžinjerska komora FBiH – Sekcija inžinjera građevinske struke počela sa radom

Sekcija inžinjera građevinske struke Inžinjerske komore FBiH održala je svoju konstituirajuću sjednicu u Sarajevu.

Radi se o sekciji inžinjera koja je dosad okupila najveći broj članova, koji su u Privrednoj komori Federacije BiH donijeli odluku o konstituisanju i time zvanično počeli sa radom. Imajući u vidu značaj građevinarstva za razvoj Bosne i Hercegovine, kao i problematiku koja opterećuje ovu struku, pokretanje rada predstavlja veliki korak naprijed za inžinjere građevinske struke.

Za predsjednika matične sekcije izabran je Samir Imamović, a za potpredsjednika Venera Simonović. Na sjednici je donesen Poslovnik o radu sekcije, a izabrani su i članovi Izvršnog odbora sekcije.

Predsjednik Imamović je istakao da je pred sekcijom veliki posao, te da je  za početak potrebno napraviti registar inžinjera građevinske struke u FBiH, kao i sagledati prijedloge i stavove u vezi izmjene zakonske regulative, uredbi i propisa u graditeljstvu, a kako bi se čuo i uvažio glas struke.

Također, potrebno je pokrenuti aktivnosti na pokretanju web stranice i znanstveno-stručnog časopisa. Cilj je promovisati rad Inžinjerske komore i same sekcije za inžinjere građevinske struke uz organizacije konferencija i stručnih seminara.

– Inžinjersku komoru je potrebno približiti struci i članstvu, postaviti dobre temelje ispravnog puta za uređenje građevinske struke u FBiH. Inžinjerska komora u konačnici treba da bude mjesto obraćanja, zaštitnik prava i obaveza svih inžinjera u FBiH – kazao je Imamović, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

 

(FENA)