Profit

Alcoina akvizicija nad australijskom Aluminom

Autor: Biznis.ba
Alcoina akvizicija nad australijskom Aluminom
Foto: X

Alcoa će kupiti Aluminu u ugovoru o svim dionicama koji procjenjuje vrijednost australske firme na 2,2 milijarde dolara i čini američku firmu jednim od najvećih svjetskih proizvođača glinice i boksita.

Dionice Alumine porasle su čak 10,4% nakon što je Alcoa u ponedjeljak objavila dogovor, dostignuvši najvišu vrijednost od augusta 2023.

Dionice Alcoe ojačale su 2,1% na 30,5 USD po komadu, prenosi SEEbiz.

Alcoin napor da preuzme svog partnera u zajedničkom ulaganju može se posmatrati kao kockanje za metale koji će biti važan dio prijelaza na čišće izvore energije.

Kupovina glinice daje Alcoi potpunu kontrolu nad njihovim zajedničkim ulaganjem, koje je jedan od najvećih svjetskih proizvođača poluprerađenog oblika aluminija. Aluminij se koristi za proizvodnju obnovljive infrastrukture i električnih vozila.

Globalni rudarski sektor nedavno je doživio niz spajanja i akvizicija uprkos sve većoj zabrinutosti oko ekonomskih izgleda jednog od najvećih svjetskih kupaca metala, Kine, i usporavanju prodaje električnih vozila u Sjedinjenim Državama.

"To bi mogla biti profitabilno za obje firme", rekao je Tim Waterer, glavni tržišni analitičar u trgovačkoj firmi KCM Trade.

"Ponuda za preuzimanje mogla bi se posmatrati kao glas povjerenja u prostor resursa uprkos mutnim izgledima rasta za sektor."

Otkup je uslijedio nakon 14,9 milijardi dolara vrijednog ugovora United States Steela o kupovini japanskog Nippon Steela i Newmontove akvizicije australskog rudara zlata Newcrest od 15 milijardi dolara.

Nakon dogovora, dioničari Alumine imat će oko 31,6% pripojenog subjekta, dok će dioničari Alcoe držati 68,4%.

Upravni odbor Alumine, uključujući generalnog direktora i glavnog izvršnog direktora, preporučio je dioničarima da glasaju za dogovor.