Finansijski rezultati

ArcelorMittal Zenica prošle godine poslovao s gubitkom od 159 miliona KM

Autor: Biznis.ba
ArcelorMittal Zenica prošle godine poslovao s gubitkom od 159 miliona KM
Foto: FENA

Kompanija ArcelorMittal Zenica (AMZ) objavila je svoje finansijske rezultate za 2023. godinu, po kojima je ta kompanija zabilježila neto gubitak od 159 miliona KM - objavili su iz kompanije AMZ.

Neto dobit u 2022. godini bila je 41 milion KM, a 2021. godine dobit je iznosila više od 200 miliona KM.

- Akumulirani gubici sa krajem 2023. iznose 201 milion KM, što predstavlja smanjenje kapitala kompanije za 45 posto. Dugoročna korporativna zaduženja kompanije povećala su se na 80 miliona KM na kraju 2023., u poređenju sa 20 miliona KM na kraju 2022. godine - istakli su iz AMZ-a, piše Fena. 

Najveći faktori koji su utjecali na finansijske performanse kompanije u 2023., kako ističu, bili su da je otprema gotovih proizvoda bila na najnižem nivou u posljednjih 14 godina, zbog manje potražnje od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu; povećanje cijene električne energije za 20 posto, što rezultira dodatnim godišnjim troškovima od četiri miliona KM; prosječne prodajne cijene čelika bile su 22 posto niže u 2023., u odnosu na 2022.; značajno povećanje (20 miliona KM) troškova plata od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, kao rezultat Granskog kolektivnog ugovora i jednokratnog bonusa dogovorenog tokom pregovora sa Sindikatom i predstavnicima Vlade FBiH o prekidu generalnog štrajka.

-Kao što pokazuje današnja objava naših finansijskih rezultata za 2023., AMZ se nalazi u veoma izazovnoj situaciji. Naš finansijski učinak odražava ozbiljnost tih izazova, koji uključuju pad u otpremi i prodajnim cijenama gotovih proizvoda, u kombinaciji sa značajnim porastom troškova električne energije i plata. Ne očekujemo da će se tržišni uvjeti poboljšati u narednim mjesecima. Nastavićemo da radimo sa svim našim zainteresovanim stranama kao odgovor na ovo izuzetno teško poslovno okruženje - kazao je Nikhil Mehta, generalni direktor AMZ-a.