prva polovina godine

BAT uslijed loše prodaje očekuje slabije rezultate

Autor: Biznis.ba
BAT uslijed loše prodaje očekuje slabije rezultate
Foto: X

British American Tobacco (BAT) preliminarno je u utorak izvijestio da očekuje blagi pad prihoda i dobiti u prvoj polovini godine zbog slabe prodaje cigareta i nepovoljnih makroekonomskih prilika u SAD-u.

Prihod i prilagođena operativna dobit trebali bi u periodu od januara do juna biti oko dva posto manji nego u istom prošlogodišnjem periodu, procjenjuju vlasnici fabrike duhana Rovinj.

U prvoj polovini prošle godine prihod im je iznosio 13,44 milijarde funti, a operativna dobit 5,94 milijarde funti. U cijeloj 2024. BAT očekuje blagi rast prihoda i dobiti, kada se isključe promjene valutnih kurseva, piše SEEbiz. Isporuke su prvoj polovini godine bile u skladu s očekivanjima i trebale bi ubrzati do kraja godine, navode.

"Kao što smo već istaknuli, očekujemo da će naš rezultat biti bolji u drugoj polovini godine, zahvaljujući u prvom redu prilagodbi zaliha veletrgovaca povezanoj s kontinuiranim ulaganjem u naše komercijalne aktivnosti u SAD-u i postupnom uvođenju novih proizvoda", rekao je izvršni direktor Tadeu Marroco.

Smjernice odražavaju i aktualne makroekonomske pritiske, posebno na tržištu SAD-a, i kontinuiranu manjkavu provedbu mjera suzbijanja nezakonitih proizvođača u segmentu elektroničkih proizvoda, dodaje Marroco.

Svjetska duhanska industrija trebala bi ove godine po procjeni BAT-a zabilježiti pad obujma prodaje za nekih tri posto. Do 2026. kompanija cilja stopu rasta prihoda u rasponu od tri do pet posto.