uprkos globalnim izazovima

Beč postaje sve poželjnija poslovna destinacija za međunarodne kompanije

Autor: Biznis.ba
Beč postaje sve poželjnija poslovna destinacija za međunarodne kompanije
Foto: Unsplash

Sve veći broj kompanija iz različitih dijelova svijeta, uključujući Njemačku, Sjedinjene Američke Države, Švicarsku i azijske države izdvajaju Beč kao poželjnu poslovnu destinaciju.

Prošle godine je 227 novih međunarodnih kompanija odabralo austrijsku prijestonicu za svoje poslovno širenje, dodatno potvrđujući njenu privlačnost uprkos globalnim izazovima.

Član gradske vlade za ekonomiju, Peter Hanke, ističe da su otvaranja novih poslovnih prostora ključna za ekonomski razvoj grada. Prošle godine je na taj način generisano oko 1.300 novih radnih mjesta te je investirano 430 miliona eura što je rezultiralo trećim najboljim rezultatom otvaranja kompanija u historiji grada.

Među novim kompanijama, kao primjer inovacija izdvaja se visokotehnološka kompanija Panza Robotics iz Slovačke. Njihov dolazak u Beč otvara nove mogućnosti za razvoj pametnih servisnih robota, što dodatno jača uticaj grada kao globalnog poslovnog centra. Ovi roboti će podržati rutinske aktivnosti ali i složenije operacije u različitim industrijama poput građevinarstva, komunalnih preduzeća ili upravljanja otpadom.

- Naša ekspanzija u Beč pruža nove mogućnosti i vrijedna partnerstva s kompanijama poput Infineona ili Silicon Alps Clustera i istraživačkim društvom Joanneum Research. Ovdje u Beču koristimo se atraktivnim podsticajima i kvalifikovanim stručnjacima u elektronskoj industriji. To su najbolji uslovi za dalji razvoj naših robota i pronalaženje odgovarajućih investitora - kaže Marek Sarnak, suosnivač Panza Robotics.

U posljednjih 20 godina, 25.000 radnih mjesta je otvoreno zahvaljujući dolasku 3.000 novih stranih kompanija, dok su ukupne investicije u grad dosegle gotovo 5 milijardi eura, prenosi Fena.

Ove pozitivne tendencije dodatno su podstakle grad na intenzivniju međunarodnu promociju Beča kao idealne poslovne lokacije.

Međunarodni startup festival ViennaUP, koji se održava četvrti put ove godine, također igra ključnu ulogu u jačanju Beča kao destinacije za inovacije i poduzetništvo. Ova inicijativa dodatno podstiče rast i razvoj poslovnog ekosistema grada.

Poslovna agencija Beča (Vienna Business Agency) nastavlja pružati podršku međunarodnim kompanijama i stručnjacima, od savjetovanja do umrežavanja i raznih programa podrške, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.