Kompanije

Biju Nair: Do subote imamo rok da se dogovorimo o otkazivanju štrajka u AMZ-u

Autor: Biznis.ba
Biju Nair: Do subote imamo rok da se dogovorimo o otkazivanju štrajka u AMZ-u

Generalni direktor zeničke kompanije "ArcelorMittal“ Biju Nair uvjeren je da zakazani generalni štrajk u toj kompaniji za 23. oktobar ipak neće biti održan te da će dogovor sa predstavnicima Sindikata uskoro biti postignut.

-Imamo vremena do subote da postignemo dogovor - istakao je Biju Nair na pres-konferenciji, govoreći o mogućim negativnim posljedicama štrajka za kompaniju, ali i za grijanje grada.

On podsjeća da su potrošili dosta novca za nedavni generalni remont Visoke peći, čime su pokazali kako su opredjeljeni za zadržavanje proizvodnje čelika u BiH.

-Na osnovu odluke arbitraže, ne smije nam raditi ni Visoka peć. Samo dva departmenta su označeni kao kritični - "Koksara“ i 'Energetika'. Nažalost, 'Energetika' ne može raditi bez Visoke peći - kazao je Nair, dodavši da su svi zabrinuti zbog mogućih posljedica štrajka.

Njihova su snaga, kazao je, zaposlenici te rade sve što je u njihovoj moći da ih stimulišu.

-U zadnjih 14 godina sve plaće bile su na vrijeme, kao što su isplaćene i obaveze prema državi te su zbog toga jedan od najpoželjnijih poslodavaca u BiH - ocijenio je Biju Nair.

Naglašava da politika kompanije nije da objavljuju podatke o toku pregovora, jer bi mogli time "upropastiti cijeli trud" te nije mogao govoriti ni o ponudi koju su dali Sindikatu, a koji je tražio povećanje primanja od 10 posto.

Jedan od menadžera Kemal Alić rekao je da je pokretanje Visoke peći, a nakon što je njen rad bio zaustavljen ratne 1992. godine, bio izuzetno mukotrpan.

-Zato je naš glavni zadatak kako da u uslovima štrajka zaštitimo Visoku peć - poručio je Alić.

Pojašnjava kako je u takvim okolnostima nemoguće spriječiti dotok zraka u unutrašnjost peći, a što bi značilo i njeno uništenje.

Bez Visoke peći, kazao je također jedan od menadžera Emir Krgo, ne bi imali svog najvećeg potrošača pare u AMZ-u pa bi i status pogona "Energetika“ bio doveden u pitanje. Zbog sigurnosti, kazao je, ne bi mogli isporučivati ni paru za grijanje grada.

Biznis.ba / FENA