Paket ulaganja

EU ulaže 680 miliona eura u Balkan: Dva projekta u BiH

Autor: Biznis.ba
EU ulaže 680 miliona eura u Balkan: Dva projekta u BiH
Von der Leyen i Michel

Evropska komisija danas je najavila novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 miliona eura za podršku pet vodećih ulaganja u željeznički promet i obnovljivu energiju na zapadnom Balkanu.

Riječ je o šestom finansijskom paketu u okviru Privrednog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je:

- U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo sarađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo zapadni Balkan približili našoj privredi. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 miliona eura unapređenjem saobraćajnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njenom putu prema članstvu u EU-u.

Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) 8. decembra je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 miliona eura, koji uključuje 253,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose sa zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvaćaju sljedeća dva prioritetna sektora:

- održivom prometu: obnova željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Tim će se projektima pridonijeti unaprjeđenju željezničkog prometa na zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.

- čistoj energiji: izgradnja dviju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima podupire prijelaz na niskougljična privreda i potiče održivi razvoj u regiji.

U okviru strategije Global Gateway cilj je Privrednog i investicijskog plana za zapadni Balkan potaknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te poticati regionalnu saradnju i konvergenciju s EU-om.

Planom koji je Ebropska komisija donijela u listopadu 2020. mobilizirat će se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući 9 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a.

Na temelju tog novog paketa ulaganja EU bi trebao mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja, uključujući 4,5 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a. To uključuje finansiranje 59 vodećih ulaganja EIP-a koja se podupiru u okviru WBIF-a.

Okvir za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) zajednička je finansijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU-a i Norveške čiji je cilj jačanje saradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora radi poticanja socioekonomskog razvoja regije kako bi se pridonijelo evropskoj integraciji zapadnog Balkana. WBIF je glavni finansijski instrument za provedbu ambicioznog Privrednog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan.