A.P. Moller-Maersk

Danska kompanija propada

Autor: Biznis.ba
Danska kompanija propada
Foto: Pexels

Danska brodarska kompanija A.P. Moller-Maersk je izvijestila o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom kvartalu.

Od januara do marta, prihod kompanije Maersk pao je za 13,1 posto na 12,36 milijardi dolara, što odražava nagli pad.

Zarada prije kamata i poreza se skoro istopila, na samo 177 miliona dolara. U istom periodu prošle godine iznosila je 2,33 milijarde dolara.

Potražnja za kontejnerskim transportom porasla je u prvom kvartalu za sedam do devet posto, procjenjuju u danskoj kompaniji, a ističu snažan rast u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i Okeaniji. Kina se, ipak, istakla sa rastom izvoza od oko 16 posto.

Povećan obim prevezenog tereta

Saobraćajni kapaciteti su ponovo snažno porasli početkom godine i krajem marta nominalno su veći za 9,6 posto nego u istom periodu prošle godine. Udio neiskorišctenih kapaciteta pao je istovremeno na najniži nivo od prve polovine 2022. godine, dodaju, a prenosi Bankar me.

“Talas novih kapaciteta i smanjen udio neiskorišctenih brodova ublažili su pritisak krize Crvenog mora/Adenskog zaliva na prevoznike, pa su vozarine na tržištu, prema Šangajskom indeksu kontejnerskog tereta (SCFI), postepeno pale sa visokih januarskih nivoa”, navodi se u izvještaju.

U prva tri mjeseca ove godine vozarine su bile u prosjeku 18 posto niže nego u istom periodu prošle godine. Obim prevezenog tereta povećan je za 7,5 posto, pokazuje prezentacija poslovnih rezultata.