švedska firma

Ericssonov prihod u drugom kvartalu pao, ali manje od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Ericssonov prihod u drugom kvartalu pao, ali manje od očekivanja
Foto: X.com

Ericsson je zabilježio manji pad prihoda od očekivanog u drugom tromjesečju zahvaljujući rastu u Sjevernoj Americi.

Prihodi su pali 7% na 59,9 milijardi kruna (5,69 milijardi USD), ali su premašili 58,3 milijarde prema očekivanjima analitičara u anketi LSEG-a.

Prihodi su porasli za 14% u Sjevernoj Americi.

Ericsson i konkurent Nokia morali su ukinuti hiljadu radnih mjesta jer korisnici kupuju manje 5G telekomunikacijske opreme.

"Očekujemo da će tržišni uvjeti ostati izazovni ove godine, jer se tempo indijskih ulaganja usporava, no naša će prodaja tokom druge polovice imati koristi od ugovorenih isporuka u Sjevernoj Americi", rekao je izvršni direktor Börje Ekholm u izjavi.

Ericsson ima koristi u Sjevernoj Americi nakon što je dobio veliki ugovor s konkurentskom Nokijom za isporuku opreme mobilnom operateru AT&T

Finansijski direktor Lars Sandström rekao je za Reuters da je drugi kvartal potaknut nekoliko kupaca, prenosi SEEbiz.

Tromjesečno prilagođena bruto marža grupe povećala se na 43,9% s 38,3% godinu dana ranije kako se prodaja prebacuje s Indije s niskom maržom na američko tržište s višom maržom.

Zabilježio je gubitak u prilagođenoj dobiti prije kamata i poreza (EBIT) od 11,9 milijardi kruna u odnosu na dobit od 2,8 milijardi godinu dana ranije, odražavajući umanjenje vrijednosti koje je knjižio pri akviziciji Vonagea.