kineski nekretninski div

Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prevare

Autor: Biznis.ba
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prevare
Foto: Pexels

Visoko zaduženi kineski nekretninski div Evergrande mora platiti kaznu od 576 miliona dolara (529 miliona eura) zbog lažne poslovne prakse, objavio je nadležni finansijski regulator.

Time se firma, između ostalog, tereti da je u 2019. i 2020. godini lažno prikazala veće prihode i dobit te na taj način prevarila kupce dionica.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, firma nije objavila sadržaj redovnih poslovnih izvještaja, suprotno dogovoru. Finansijski regulator također nije uspio dobiti podatke firme o velikim sudskim i drugim postupcima te popis nepodmirenih dugova.

Zbog navodnih nepravilnosti osnivač firme Xu Jiayin također će morati platiti kaznu od 6,5 miliona dolara, a ujedno mu je izrečena i doživotna zabrana učestvovanja na tržištu vrijednosnih papira.

Evergrande je nekad bio najveća kineska firma za nekretnine i vodeća sila u sektoru koji je pomogao potaknuti kineski ekonomski rast u posljednjim decenijama. Njegov sve veći dug, međutim, postao je simbol dugotrajne krize u kineskom sektoru nekretnina posljednjih godina. Sud u Hong Kongu je krajem januara naredio bankrot firme.

Problemi Evergrandea počeli su kada je Peking uveo nova pravila o iznosu duga dopuštenom za programere nekretnina 2021. usred straha od pregrijavanja tržišta. Uzdrmali su cijelu kinesku ekonomiju, a utjecaj se osjetio i na globalnom tržištu.