Zbog krize u Crvenom moru

Evropske pržionice kafe prisiljene na potragu za novim izvorima nabavke

Autor: Biznis.ba
Evropske pržionice kafe prisiljene na potragu za novim izvorima nabavke
Pržionica kafe / Ilustracija

Troškovi evropskih pržionica kafe naglo su poskočili zbog krize u Crvenom moru i prisilili ih na potragu za novim izvorima nabavke, upozoravaju trgovci i analitičari u sektoru.

Kako prenosi HINA, vozarine za kontejnere poskočile su na ruti Azija-Evropa oko 150 posto i mnoge pošiljke kafe u zrnu najvećih proizvođača sorte robusta, poput Vijetnama i Indonezije, kasne kupcima u Evropi do tri sedmice jer brodovi zaobilaze Crveno more i putuju oko Rta dobre nade. Pržionice su zato prisiljene potražiti druge izvore nabavke, uključujući Brazil i Ugandu. Posrednici kažu da su zbog toga veleprodajne cijene porasle, što pak znači veće troškove za pržionice.

"Primjećujemo pad novih narudžbi (iz Evrope) jer kupci snose (više) troškove isporuke. Jako smo zabrinuti. U ovo doba godine izvoz kave obično doseže vrhunac", rekao je izvršni direktor jednog od najvećih vijetnamskih izvoznika kafe, koji je želio ostati anoniman. Oko 60 posto naše kafe odlazi u Evropu, napominje.

Problemi sa manjkom kontejnera tek će se zaoštriti i doseći razmjere nalik onima na vrhuncu pandemije covida 19, upozoravaju trgovci.

Jedan trgovac sa sjedištem u Evropi smatra, pak, da rizik poskupljenja robuste na duži rok zbog poremećaja u tranzitu kroz Crveno more nije velik.

"(Poremećaji) podupiru cijene na kraći rok, ali gledano iz srednjoročne i dugoročne perspektive posrijedi su tek zastoji. Kave ima i stići će na odredište", rekao je.