Jurij Kosiuk

Evropski kralj pilića započeo veliki biznis u Hrvatskoj

Autor: Biznis.ba
Evropski kralj pilića započeo veliki biznis u Hrvatskoj
Foto: Ilustracija

Ukrajinski poduzetnik Jurij Kosiuk počeo je graditi prvu od tri planirane farme pilića u blizini Ludberga u Hrvatskoj, objavio je hrvatski javni servis HRT.

Na sve tri farme godišnje će se uzgajati gotovo šest miliona pilića.

Jurij Kosiuk većinski je vlasnik ukrajinske grupe MHP (Mironivski Hliboproduct), koja je prije četiri godine preuzela Perutninu Ptuj.

Farme pilića gradit će tvrtka Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec, koja je također u vlasništvu MHP grupe.

Farma pilića kod Ludbrega na sjeveru zemlje, koja se već počela graditi, bit će jedan od prvih poslovnih poteza Kosiuka u Hrvatskoj. Kosiuk je inače u poslovnim krugovima poznat kao europski kralj pilećeg mesa.

Prema sadašnjim planovima, druga farma će biti izgrađena u blizini Ludbrega u sljedeće dvije godine, a očekuje se uzgoj gotovo dva miliona pilića godišnje. Treća farma trebala bi se graditi na području Legrada.

Direktor Perutnine Ptuj - Pipo Čakovec Dubravko Folnović za HRT je rekao da je svaka od investicija vrijedna oko 10 miliona eura, a procjenjuju da će se investicija vratiti za nekoliko godina.

U međuvremenu, gradonačelnik Ludberga za HRT rekao da Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec želi pokrenuti novi ciklus ulaganja u uzgoj pilića, odnosno proizvodnju pilećeg mesa. Ujedno je izrazio nadu da će, osim farmi pilića, krenuti i proizvodnja i prerada mesa.

Od 2019. Perutnina Ptuj je u vlasništvu ukrajinske grupe MHP koja je za nju grupi Sij platila oko 200 miliona eura.