Kompanije

Firma Greiner Aerospace iz Žepča proizvodi sjedišta za Boeing i Airbus

Autor: Biznis.ba
Firma Greiner Aerospace iz Žepča proizvodi sjedišta za Boeing i Airbus
Austrijska kompanija Greiner Aerospace je krajem marta 2017. godine postala većinski vlasnik njemačke firme specijalizovane za enterijer aviona CarTrim Aircraft te je tako proširila svoje poslovanje na 33 zemlje, a nekada porodični posao, danas obavlja više od 10.000 radnika.

U razgovoru za Klix.ba direktor kompanije Greiner Aerospace u BiH i u Austriji Thomas Danner je kazao kako je Greiner aktivan u pakiranju, namještaju, automobilskoj industriji, medicinskoj tehnologiji, nauci o životu i industriji ekstruzijskih profila.

"Greiner group je danas velika kompanija sa sjedištem u 33 zemlje i s više od 10.000 radnika koji prave sjedišta za avione, a naši rezultati su nam omogućili drugu poziciju u svijetu po proizvodnji", kazao je Danner.

Dodao je kako se za sjedište u Bosni i Hercegovini odlučio jer je CarTrim, koji su kupili 2017. godine, imao iskusne radnike.

"Ekonomija u Bosni i Hercegovini je jedan od razloga zašto smo ovdje, jer jednostavno morate biti tu gdje je ekonomska situacija dobra za proizvodnju, ali i gdje imate ljude koji znaju uraditi posao kako treba i koji su spremni da još uče", dodao je Danner.

Greiner Aerospace radnike uglavnom zapošljava s biroa za zapošljavanje, a do sada nisu koristili nikakve fondove kantonalnih, federalnih ili nekih drugih institucija za razvoj kompanije.

Njihova sjedišta direktno ili indirektno preko kupaca završavaju u avionima Boeing i Airbus, a rade s više od 900 klijenata širom svijeta i pokrivaju blizu 60 posto tržišta svojim proizvodima.

U Brankovićima kod Žepča danas radi više od 200 radnika, a u posljednjih šest mjeseci firma je zabilježila rast zapošljavanja novih radnika za 10 posto mjesečno. Danner je kazao kako im je cilj proširiti proizvodnju, a samim tim i povećati broj uposlenika.

"U narednih nekoliko mjeseci želimo povećati broj radnika, ali dosta problema imamo pri pronalasku odgovarajućeg kadra. Problem odlaska i mladih i starih iz Bosne i Hercegovine odražava se na naše poslovanje, jer je veoma malo kvalitetne radne snage. Tržište raste, samo naš najveći kupac u Evropi sa sjedišem u Njemačkoj je predvidio da će njegova potražnja do kraja godine porasti za 30 posto. Danas mi proizvodimo 7.000 dijelova sedmično, a plan nam je da do kraja godine tu brojku povećamo na 10.000", izjavio je Danner te dodao da je samo ove godine u pogon uloženo pola miliona KM.

Pogon Greiner Aerospace u Brankovićima kod Žepča vodi tim sastavljen od bh. kadra s višegodišnjim stečenim znanjem, iskustvom i sinergijom koja je došla preuzimanjem vlasništva nad kapitalom.

Na kraju razgovora za Klix.ba Danner je dodao kako im je cilj proširiti ponudu proizvoda i proizvodnju te praviti kompletna sjedišta.

"Cilj nam je rasti s tržištem, a ovaj kompleks u Brankovićima ima budućnost. Želimo proširiti posao ovdje i iskoristiti poslovne prilike u svijetu", zaključio je Danner.

Grupacija Greiner ove godine slavi 150. godišnjicu osnivanja, a prilikom naše posjete pogone u Brankovićima su posjetili i direktori Greinera iz Kine, SAD-a i drugih zemalja svijeta te su s divljenjem gledali rad uposlenika koji su uglavnom iz Žepča i okoline.

Biznis.ba / Klix.ba