Kompanije

Foto/Video: Nikšić u 'Zraku', novi ugovori i nova radna mjesta

Autor: Biznis.ba

Federalni premijer Nermin Nikšić i ministar energetike Vedran Lakić danas su posjetili kompaniju namjenske industrije “Zrak” koji proživljava pravi procvat.

Kako su Vijesti.ba ranije pisale, u “Zraku” ponovo radi ukupno 30 radnika, od 49 koliko ih je radilo prije stečaja. Nastavlja se ugovor sa firmom iz Austrije, a “Zrak” je pred potpisivanjem novih ugovora.

Stečajni upravnik Mesud Bogilović nije krio zadovoljstvo urađenim, te se zahvalio premijeru Nikšiću i ministru Lakiću koji su od početka pružali podršku “Zraku” te nisu dozvolili zatvaranje.

Bogilović je za Vijesti.ba potvrio da su pred 'Zrakom' potpisi novih velikih ugovora, te će u narednom period biti potrebno još radnika u proizvodnji.

https://youtu.be/BsMbGxR_HNw

- U današnje vrijeme gašenje firmi namjenske industrije može ukazivati samo na nečije loše namjere i prikrivene želju za ostvarenjem nekog ličnog interesa. Od Zraka nismo odustali iako su mu bili namijenili smrtnu kaznu. Pokazalo se da smo ispravno odlučili. U kratkom periodu, zajedničkim naporom sa stečajnim upravnikom uspjeli smo pronaći nove poslove i vratiti određeni broj radnika. Još uvijek smo daleko od cilja. Ovo je samo jedan od primjera koji nam pokazuje da trebamo biti uporni i tražiti rješenja. Odustati od borbe nije opcija, poručio je ranije Nikšić.

Podsjetimo, jučer su u posjeti kompaniji bili i predstavnici austrijske kompanije za koju je Zrak izradio nišanske sprave za minobacače. Inspekcija austrijske kompanije utvrdila je da nišanske sprave zadovoljavaju sve tražene parametre, te se u narednom period očekuje njihva isporuka u Austriju. Kako nam je potvrđeno, plan je da nakon isporuke 50 nišanskih sprava, 'Zrak' do kraja godine za Austrijance izradi još 80 komada.

Radnici, kao i do sada, ne kriju optimizam i poručuju kako Zrak ima perspektivu te da su dokazali da stečaj nije kraj, a s noivim poslovima u kompaniju će se uposliti i dodatni radnici.

Biznis.ba / Vijesti.ba