najavljeno još 2021. godine

General Electric završio podjelu na tri firme, označio kraj ere za industrijskog diva

Autor: Biznis.ba
General Electric završio podjelu na tri firme, označio kraj ere za industrijskog diva
Foto: Unsplash

Industrijski konglomerat General Electric dovršio je svoju podjelu na tri zasebne firme, označivši kraj jedne ere za američkog diva.

Prošle godine prva se izdvojila firma GE HealthCare, a danas će vazdušna i energetska kompanija GE Aerospace i GE Vernova samostalno početi kotirati na berzi.

Firma je najavila namjeru odvajanja 2021. godine, a sada je završen proces stvaranja tri nove kompanije koje će biti uvrštene na burzu, saopćio je Reuters.

Njegov izvršni direktor, Lawrence Culp, sada izvršni direktor GE Aerospacea, posebno se snažno zalagao za razdvajanje jer je želio spasiti firmukoja se bori. Tome je pridonijela i finansijska kriza iz 2008. godine koja je najprofitabilniju firmu GE Capital dovela na rub bankrota.

„Uspješno pokretanje tri samostalna javna poduzeća je privedeno kraju. Današnji dan označava historijski posljednji korak u višegodišnjoj transformaciji GE-a", rekao je Culp, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca GE Aerospace, koji proizvodi motore za Boeing i Airbus zrakoplove, predvidio je rast operativne dobiti na oko 10 milijardi dolara do 2028. zbog velike potražnje za njegovim proizvodima i uslugama.