Svijet

Tresu se temelji nekad najveće američke kompanije

Autor: Biznis.ba
Tresu se temelji nekad najveće američke kompanije

Temelji General Electrica (GE), nekad najvrednije američke kompanije i ponosa ekonomije, ozbiljno se tresu.

Vrijednost dionica na Njujorškoj berzi u ponedjeljak se srušila sedam posto na 7,99 dolara, a cijena osiguranja duga tog industrijskog konglomerata dostigla rekord u šest godina. Da je investitorska zabrinutost za finansijsko zdravlje kompanije opravdana govori i vijest da je prvi čovjek GE-a najavio hitnu prodaju imovine radi razduživanja.

Nema većeg prioriteta

“Trenutno nemamo većeg prioriteta od smanjivanja stepena zaduženosti. Imamo cijeli niz mogućnosti za to kroz prodaju imovine”, izjavio je CNBC-u izvršni direktor Larry Culp. On je kormilo konglomerata sa 126 godina tradicije preuzeo 1. oktobra, a odmah se našao pod pritiskom pitanja finansijske snage kompanije i buduće profitabilnosti. Što se tiče dijelova koji bi mogli prodati, Culp je kazao kako je GE razmatrao i prodaju “krunskog dragulja”, proizvodnje mlaznih motora za avione, ali takav potez nije prioritetan.

Podsjetimo, GE je prošlog mjeseca u izvještaju za treće tromjesečje objavio gubitak od 22,8 milijardi dolara, godišnju dividendu je srezao na svega četiri centa te je dioničarima objavio da se suočava sa opsežnijom istragom saveznih organa oko računovodstvenih praksi.

U segmentu proizvodnje elektroenergetske opreme zabilježen je tromjesečni gubitak od 631 milion dolara, a otpisan je “goodwill” u vrijednosti 22 milijarde dolara jer se očekivana buduća dobit tog segmenta sada čini malo vjerovatnom. Sumorni poslovni rezultati odražavaju se na berzi, već duže vrijeme. Naime, vrijednost dionica GE-a u posljednje dvije godine srušila se gotovo 74 posto. Dio analitičara već je snizio ciljanu cijenu dionice, a dovode u pitanju i likvidnost kompanije, prenosi Bankar.me.

Srezana cijena dionica

Analitičari Credit Suissea i CFRA u ponedjeljak su srezali cijenu dionice sa 12 dolara na 10, odnosno devet dolara. Na kraju trećeg tromjesečja GE je bio dužan 114 milijardi dolara, 3,7 puta više od kapitala. Podaci Refinitiva pokazuju da mu je odnos duga i kapitala četiri puta viši od prosjeka industrije koji iznosi 0,77. Cijena osiguranja kredita (CDS) raste u skladu sa skokom vjerovanja  da kompanija neće uspjeti da otplati obveznice.

Naime, kratka prodaja GE-ovih obveznica krajem prošle godine iznosila je 238 miliona dolara, da bi se tokom 2018. popela na sadašnjih 958 miliona dolara. Za kratku prodaju najpopularnija je obveznica bez roka dospijeća i s pet posto prinosa. Oklade na nju od sredine septembra gotovo su se udvostručile na 442 miliona dolara.

Biznis.ba